Orbital București, încă departe de orbită. Întârzieri uriașe la Drumurile Radiale, care ar trebui să lege centrul orașului de Autostrada Bucureștiului A0
Orbital București, încă departe de orbită. Întârzieri uriașe la Drumurile Radiale, care ar trebui să lege centrul orașului de Autostrada Bucureștiului A0. Foto simbol: PMB/Facebook
10 Drumuri Radiale prevede proiectul Orbital București, iar acestea ar trebui să facă legătura cu Autostrada Bucureștiului A0 până, cel târziu, în anul 2028. Cu toate acestea, contractele bat pasul pe loc, iar proiectul este aproape imposibil de finalizat până în 2028.
Ce se mai întâmplă cu proiectul Orbital București, cel care prevede Drumurile Radiale
Orbital București a ajuns să fie un proiect întârziat încă din faza pentru elaborarea studiilor de fezabilitate. Din cele 10 contracte pentru Drumurile Radiale promise, pentru trei încă nu au început procedurile de achiziție publică, spune arenaconstruct.ro.
Dintre acestea, trei drumuri ar fi trebuit să aibă gata documentația, potrivit termenelor contractuale.
Drumul Radial 2 este un caz special: a fost transformat în proiectul de extindere la trei benzi a Autostrăzii A1 București – Pitești.
Aceste drumuri radiale vor avea patru benzi de circulație (două benzi pe sens), două zone de acostament, patru zone de siguranță cu parapeți, zonă mediană de 8m lățime pentru o dezvoltare ulterioară, piste de biciclete, trotuar pietonal, transport public, iluminat public.
Patru dintre contractele pentru elaborarea proiectelor au fost semnate cu Explan SRL și DP Consult SRL, două firme din Cluj.
Conform contractelor atribuite, costul elaborării pentru un kilometru de drum radial este, în medie, de 1,226 milioane lei (fără TVA).
Prin comparație, elaborarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic de execuție pentru un kilometru din Drumul Expres Pașcani – Suceava costă de peste cinci ori mai puțin (223 mii lei/kilometru), spune sursa citată.
Lista celor 10 Drumuri Radiale
Drum Radial 1 Vest Expres (9 km) Domnești/Ciorogârla – A0 – DNCB – Bd. Timișoara. Contractul pentru studiul de fezabilitate a fost atribuit la data de 23 aprilie 2023, iar acesta ar fi trebuit să fie gata în 12 luni.
Drum Radial 2 transformat în lărgirea autostrăzii A1. Licitația a fost anulată de două ori, din lipsa ofertanților, iar acum nu a mai fost lansată nicio licitație.
Drum Radial 3 Giulești Expres (10,37 km) Calea Giulești – oraș Chitila – Săbăreni. Ofertele pentru studiul de fezabilitate sunt evaluate până la data de 29 noiembrie 2024. Din momentul în care va fi semnat contractul, studiul de fezabilitate ar trebui să fie gata în 17 luni.
Drumul Radial 4 Nord Expres (11,5 km) Bulevardul Poligrafiei – Șoseaua Sisești – DNCB – A0 Mogoșoaia – DJ Buftea-Corbeanca. Contractul pentru studiul de fezabilitate a fost câștigat de asocierea DP Consult, Explan SRL, Geologic Site SRL pe 27 iulie 2023, iar acesta ar fi trebuit să fie gata în 12 luni.
Drumul Radial 5 Pipera Express Tunari – Otopeni – DNCB. Încă se pregătesc documentele pentru lansarea procedurii de achiziție publică pentru elaborarea studiului de fezabilitate.
Drumul Radial 6+7 Afumați – Est Expres (7,4 km) Voluntari – Dobroești – Pantelimon – Găneasa – Afumați. Ofertele pentru contractul studiului de fezabilitate se află în etapa de evaluare și calificare tehnică până la data de 8 ianuarie 2025.
Drumul Radial 8 – Splai Expres (Splaiul Unirii – DNCB – A0). Încă nu a fost lansată licitația pentru contractul ce prevede elaborarea studiului de fezabilitate.
Drumul Radial 9 – Sud Expres (13,86 km) Berceni/ Vidra – A0 – DNCB – Bd. Metalurgiei. Asocierea DP Consult – Explan se ocupă de elaborarea studiului de fezabilitate, contractul fiind atribuit la data de 19 aprilie 2023. Contractul a avut o durată de 12 luni.
Drumul Radial 10 – Măgurele Expres (11,17 km) A0 – oraș Măgurele – Parc Industrial Măgurele – DNCB – Prelungirea Ferentari. Asocierea DP Consult – Explan se ocupă de elaborarea studiului de fezabilitate, iar contractul a fost atribuit la data de 11 decembrie 2023. 12 luni este durata contractului.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis o informare cu privire la expedierea buletinelor de vot din străinătate, pentru renumărare. UPDATE, ora 17:48: Voturile din Diaspora au plecat spre
Societatea de Transport București (STB) îi anunță pe călători că mijloacele de transport public din Capitală circulă cu dificultate și înregistrează întârzieri. Traficul din oraș este
Societate de Transport București (STB) le-a transmis bucureștenilor că în această dimineață vor sta ceva mai mult în stațiile de transport public deoarece tramvaiele, autobuzele și