ARHIVA B365

Orban: Vom cere în instanţă şi la CCR încetarea mandatului oricărui primar care schimbă partidul

Ludovic Orban a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgovişte, că Alianţa Creştin Liberală va ataca în contencios administrativ şi va cere obligarea în instanţă a autorităţilor locale să constate încetarea mandatelor aleşilor locali care îşi vor schimba partidul după intrarea în vigoare a ordonanţei care le va permite acest lucru, informează Mediafax.

Orban a explicat că se vor face atâtea acţiuni câţi aleşi locali vor decide să plece din partidele lor.

„Vom ataca în contencios administrativ orice autoritate locală care refuză încetarea mandatului aleşilor locali care şi-au schimbat culoarea politică. În mod evident, cu fiecare atac în contencios vom invoca excepţii de neconstituţionalitate astfel încât Curtea Constituţională să aibă atâtea schimbări de partid politic câte vor face aleşii locali, atâtea excepţii de neconstituţionalitate. De asemenea, şi aici este lucrul cel mai important care reprezintă şi un mesaj pentru aleşii locali, vom solicita atât în atacul în contencios cât şi în sesizarea Curţii Constituţionale încetarea mandatului oricărui ales local care şi-a schimbat partidul politic după emiterea ordonanţei şi care va refuza să revină la partidul politic după declararea ordonanţei ca neconstituţională. Atât timp cât Curtea Constituţională declară ca neconstituţională această ordonanţă, noi vom solicita Curţii Constituţionale ca, în pronunţarea pe care o va face, să anuleze orice fel de efect al ordonanţei neconstituţionale. Ca atare, să oblige orice ales local care şi-a schimbat partidul politic să revină în partidul politic în care era înainte de ordonanţă, iar în caz contrar, în cazul în care refuză să revină în partidul politic, să-şi piardă mandatul”, a afirmat liderul PNL.

Ludovic Orban, care de săptămâna trecută este şi co-preşedinte al ACL Dâmboviţa alături de liderul PDL Dâmboviţa Iulian Vladu, a mai spus că „imediat după publicarea OUG” care permite trecerea aleşilor locali de la un partid la altul ACL va sesiza Avocatul Poporului.

„Nu ne aşteptăm la niciun fel de reacţie din partea lui Victor Ciorbea, care la bătrâneţe s-a vândut pentru o funcţie către PSD şi care nu credem că mai poate să iasă din starea de slujitor al PSD. Cu toate astea, vom încerca, în speranţa că această instituţie fundamentală a democraţiei care este Avocatul Poporului va face ceea ce e normal şi corect”, a mai spus Orban.

La rândul său, preşedintele PDL Dâmboviţa, deputatul Iulian Vladu, a acuzat că asupra primarilor din judeţ se fac presiuni din partea membrilor PSD pentru ca aceştia să îşi părăsească partidele.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul a fost publicată în Monitorul Oficial, aleşii având voie să schimbe doar o dată partidul. Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns şi la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button