Orașul din România în care au fost interzise înmormântările în ziua de duminică! E mare criza de gropari

25 aug. 2021
535 afișări
Orașul din România în care au fost interzise înmormântările în ziua de duminică! E mare criza de gropari
Orașul din România în care au fost interzise înmormântările în ziua de duminică! E mare criza de gropari. sursa foto: impact.ro

Orașul din Galați a luat recent decizia de a interzise înmormântările în ziua de duminică. Se pare că în zonă există o criza de gropari și aceștia nu ar mai vrea să lucreze și în această zi considerată liberă de mulți.

Înmormântările sunt interzise duminica. O decizie locală recentă a dus la interzicerea înhumările în fiecare zi de duminică în orașul Galați. Totuși, există și o excepție de la regulă, în cazul în care decesul a fost provocat de virusul COVID-19.

Înmormântările au fost sistate duminica din cauza unei crize acute de gropari

De vină pentru această criză pare să fie numărul mic de gropari disponibili. Se pare că aceștia nu sunt suficienți de mulți încât să acopere toate zilele săptămânii, astfel că au interzis înhumările în zilele de duminică.

Decizia de interzicere a fost anunțată pe Facebook de reprezentanții societății locale care administrează cimitirele din orașul Galați ce aparține de primăria locală. Mai mult, măsura trebuie să intre în vigoare chiar din această săptămână, mai exact este deja în vigoare încă de luni.

„Anunț important. Începând cu data de 23.08.2021 nu se mai fac înhumări duminica, ca urmare a deciziei nr.281/19.08.2021, decât dacă decesul s-a produs în urma infecției cu SARS CoV-2”, a transmis pe Facebook, într-un mesaj, directorul societății edilitare Gospodărire Urbană, Dragoș Magearu.

Reacții inedite pe Facebook după anunț

Cei mai mulți au făcut haz de necaz. „Duminică depănați amintiri cu mortul”, a explicat o femeie.

„Nu mai înjurați degeabă și vă amărâți!!! Duminică să duceți decedatul în față la Gospodărire și să-l lăsați acolo!”, a transmis un altul.

Se pare că nu se făceau înhumări oficial nici duminica, dar groparii veneau din liberul lor

Ulterior, directorul societății a mai explicat că înmormântările nu erau permise duminica nici până acum, programul fiind de fapt de luni până joi în intervalul orar 8.00 -18.00, vineri și sâmbătă de la 8.00 la 14.00, iar duminica nu se lucra.

Totuși, înmormântările se făceau și duminica deoarece groparii veneau în timpul lor liber să ajute oamenii.

„Eu înțeleg nemulțumirea oamenilor. Noi ne dorim să oferim niște servicii cât mai bune la niște standarde europene, ca în toate țările civilizate. Noi nu am făcut decât să respectăm ce ne-a transmis ITM, în urma unor controale. Acest program este implementat de foarte mult timp. Nu se fac înhumări duminică.

Groparii veneau la muncă duminică, dar fără să fie chemați de noi în mod oficial. Ei vin pentru că știu că primesc de la fiecare persoană care solicită înhumare acea atenție. Eu nu am făcut decât să dau o decizie ca director general să schimb această cutumă, să le impun să nu mai vină la muncă. Era un mers al lucrurilor cunoscut de toată lumea, însă în urma unor verificări cei de la ITM ne-au recomandat să găsim o soluție pentru a respecta legislația”, a mai transmis directorul Dragoș Magearu.

Cookies