TIMP LIBER

Orașul de sub oraș. Viața artistică a Bucureștiului în spațiile de la metrou

Metroul din București împlinește 42 de ani, iar cu această ocazie Metrorex împreună cu Asociația VAR Cultural lansează un proiect foarte interesant. Despre ce este vorba.

Orașul de sub oraș la metrou. Proiect ambițios dedicat artelor vizuale, lansat de Metrorex împreună cu Asociația VAR Cultural.

Orașul de sub oraș

Proiectul „Orașul de sub oraș”
Proiectul „Orașul de sub oraș”. Sursă foto: Facebook/ Metrorex

„La mulți ani” pentru Metroul din București care împlinește frumoasa vârstă de 42 de ani. Cu această ocazie se lansează „cel mai tare proiect cultural al anului”, așa cum declară Metrorex alături de Asociația VAR Cultural. La ce se referă, de fapt, acest proiect?

„Orașul de sub oraș” a fost gândit și creat pentru metroul din Capitală. Este un proiect ambițios și este dedicat artelor vizuale.

Proiectul a luat naștere deoarece organizatorii și-au dorit să valorifice spațiile urbane din subteran prin facilitarea dialogului pe care îl au artiștii cu publicul călător aflat pe drumuri zi de zi.

„Orașul de sub oraș” oferă o perspectivă nouă asupra drumului pe care se desfășoară o călătorie în mod obișnuit. Proiectul face loc unui microunivers cultural pe care, de cele mai multe ori, absorbiți de grijile care apar zilnic, nu avem suficient timp să-l explorăm cum se cuvine la suprafață.

Recomandăm și: Magistrala de metrou M2 se prelungește până în comuna Berceni. Studiul de fezabilitate a fost semnat

Viața artistică a Bucureștiului în spațiile de la metrou

Spațiile de la metrou vor găzdui viața artistică a Bucureștiului, iar datorită acestei colaborări dintre Metrorex și Asociația VAR Cultural, expozițiile (fie ele permanente sau temporare) vor aduce în viața de zi cu zi a bucureștenilor care merg cu metroul, practicile artiștilor vizuali din țara noastră.

Începând de vineri, 19 noiembrie 2021, în stația de metrou aflată la Izvor care poartă același nume, veți putea vizita prima expoziție de grup din cadrul proiectului.

Recomandăm și: Operațiunea ”Curățenie la Metrou”. Când, cum și cine igienizează trenurile cu care circulă zilnic zeci de mii de bucureșteni

11 artiști sunt implicați voluntar în proiect, iar lucrărilor lor sunt realizate în diferite tehnici (sculptură, pictură murală, fotografie, realitate augmentată). De asemenea, lucrările artiștilor acoperă mai multe teme sociale și personale. De exemplu:

  • responsabilizarea față de mediul înconjurător,
  • fragilitatea individului în raport cu societatea,
  • integrarea unor elemente de arhitectură interioară în spații neconvenționale.

De asemenea, aniversarea Metrorex de 42 ani și debutul proiectului sunt marcate și în stația de metrou Timpuri Noi, printr-o serie de imagini din arhivă din perioada în care au început lucrările de construcție a galeriilor subterane.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button