Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță că PMB a lansat INFOAER (infoaer.pmb.ro), site-ul miunicipalității unde putem afla calitatea aerului în București:
Am lansat site-ul infoaer.pmb.ro. Acesta este primul pas al campaniei de comunicare și conștientizare în domeniul calității aerului, pe care Primăria Capitalei o lansează pentru ca bucureștenii să aibă acces în timp real la informațiile referitoare la calitatea aerului din oraș.
Nicușor Dan mai spune că tot aici putem vedea informațiile privind strategiile, programele și proiectele pe care Primăria Capitalei le derulează pentru îmbunătățirea calității aerului.
Dar, probabil, cele mai importante date sunt cele în timp real despre calitatea aerului în București:
Pe această platformă, cetățenii pot consulta datele înregistrate de cei 44 de senzori pentru monitorizarea calității aerului, dar și datele măsurate cu autolaboratorul PMB. Printre poluanții măsurați se numără particulele în suspensie PM10, PM2,5 și PM1, dioxidul de azot (NO2), ozonul (O3) și hidrogenul sulfurat (H2S).
Senzorii INFOAER au fost primiți cu titlu gratuit, în cadrul Parteneriatului pentru orașe sănătoase, și au fost amplasa în 44 de locuri din întregul București, la spitale și unități de învățământ.
Primarul general mai spune că scopul monitorizării și măsurătorilor este acela de a identifica mai bine sursele de poluare, astfel încât Primăria Municipiului București să stabilească cele mai eficiente măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți din aer.
Calitatea aerului în București este una dintre marile probleme ale orașului, iar cauzele sunt multiple. Pe de-o parte, avem de-a face cu multitudinea și diversitatea surselor de poluare, unde traficul rutier ocupă primul loc.
De asemenea, mai sunt arderile de deșeuri I(de foarte multe ori, ilegale) care produc periodic vârfuri alarmante sau chiar extrem de periculoase de poluare.
Combinația este cu atât mai nefericită cu cât Bucureștiul tânjește după spațiu verde. Avem extrem de puțin spațiu verde pe cap de locuitor, capitol la care suntem pe ultimul loc în Europa. În ultimii 25 de ani, suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti s-a redus cu aproximativ 7%, arată datele INS, în timp ce, la nivel european, avem de-a face cu o creștere semnificativă, care se apropie de 40%.%.
Îți recomandăm să citești și: