”Oraș curat” contra pasaj murdar: Zeci de tineri, lecție de civism în București. În două zile au curățat grafitti-urile și stickerele din pasajul Basarab

08 sept. 2022
466 afișări
”Oraș curat” contra pasaj murdar: Zeci de tineri, lecție de civism în București. În două zile au curățat grafitti-urile și stickerele din pasajul Basarab

O comunitate de oameni care activează pe Facebook sub denumirea ”Oraș curat” a reușit în weekendul trecut să mobilizeze 40 de tineri care s-au angajat voluntar să readucă la lumină stația de tramvai din Pasajul Basarab.

Deși atunci când s-au înscris la acțiune nu știau cât efort vor trebui să depună, sau cât va dura curățenia, entuziasmul i-a ajutat să termine de curățat pereții în doar două zile. Deloc de neglijat, de ajutor le-au fost și soluțiile utilizate.

Pereții mâzgăliți de ani de zile cu desene scrise unele peste altele, cu stickere lipite la întâmplare, au fost readuși la forma inițială.

Iulian Carp, inițiatorul Oraș Curat, spune despre acțiunea din 3-4 septembrie din Pasajul Basarab că nivelul de dificultate a fost unul ”oarecum dificil”, pentru că este un tip de acțiune mai complexă decât o acțiune de plantare sau strâns deșeuri. De ce?

”Deoarece ai și alte materiale, mai multe echipamente de protecție și o anumită ordine în care se face totul, dar voluntarii s-au descurcat extraordinar, și mi-au întrecut așteptările, având în vedere că totul a fost aproape gata de sâmbătă.”, a spus Carp.

Acțiunea ”Oraș curat” pe scurt, potrivit lui Iulian Carp:

  • La acțiune au participat aproximativ 40 de voluntari pe parcursul ambelor zile și am reușit să curățăm aproape toate graffiti-urile de pe plexiglasul stației de tramvai, dar și o parte din cele din capul scărilor care duc pe peron, cât să și văruim niște graffiti-uri mari de pe pilonii de susținere, la nivelul căii ferate a tramvaiului.

Întrebat a cui muncă a înlocuit-o Oraș curat, Iulian Carp a spus:

  • Este greu de zis cine ar trebui să se ocupe, deoarece pasajul nu a fost niciodată recepționat. În partea de jos știu că se ocupă o firmă contractată de către Administrația Străzilor, dar la nivelul superior al peronului, sunt câteva coșuri de gunoi ale Urban, firma de salubritate din sectorul 6.

Două lucruri își dorește Oraș curat după acțiune, conform liderului comunității:

  1. dorim să ne oferim experiența administrației locale și să instruim personalul ADP și al structurilor responsabile de curățenie și
  2. să mai organizăm și locuri dedicate pentru graffiti, pentru că nu ne dorim să interzicem această formă de arta ci vrem să o încurajăm să crească într-un mediu care să respecte proprietatea privată, domeniul public și clădirile de patrimoniu.

Acțiunea ”Oraș curat”și rezultatul ei, în imagini:

Îți recomandăm și:

Cookies