ORA DE VARĂ 2016. Când se schimbă ora anul acesta

de:
02 mart. 2016
0 Afișari
ORA DE VARĂ 2016. Când se schimbă ora anul acesta

ORA DE VARĂ 2016. Astfel, la sfârșitul lunii martie, adică exact în data de27 martie, țara noastră va trece de la ora de iarnă la ora de vară. Cum schimbarea orei presupune ca ceasurile să fie date cu o oră înainte, acest lucru face ca în ultimul weekend din martie să dormim cu o oră mai puțin. Chiar și așa, această schimbare este mult așteptată, mai ales că vom putea să ne bucurăm mai mult timp de zilele lungi de vară.

ORA DE VARĂ 2016. Cum a apărut nevoia de schimbare a orei

Conceptul, numit ora de vară a fost prima dată adus în discuție în anul 1895, în Noua Zeelenadă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson. Sistemul avea drept scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășurau cât mai mult posibil pe lumină naturală, lucru extrem de benefic din mai multe puncte de vedere. Astfel, lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este considerat un stimulator al tonuslui fizic și psihic. În același timp, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial. În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, se folosește în peste 100 de țări de pe tot globul.

Citește și ORA DE VARĂ 2015. În noaptea de sâmbătă spre duminică se trece la ORA de vară. Ce modificări apar

ORA DE VARĂ 2016 în România

România a început să adere la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Cu toate acestea, între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și astăzi.

ORA de VARĂ 2016. Cum este afectat organismul de o astfel de schimbare importantă a ritmului

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, un impact important asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Astfel, schimbarea orei poate perturba ceasul biologic, lucru care duce la dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. În acest mod, persoanele sensibile pot resimți oboseală sau depresie. Mai mult de atât, o serie de studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință din Australia, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni în care se face trecerea la ora de vară, față de restul anului. Cu toate acestea, astfel de schimbari coincid si cu trecerea de la iarnă la primăvară, organismul resimțind atât modificări atmosferice, cât și în privința ceasului biologic. În același timp, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

Citește și ORA DE VARĂ 2015. În noaptea de sâmbătă spre duminică se trece la ORA de vară. Ce modificări apar

 

Cookies