ORA DE VARĂ: În România sâmbătă se schimbă ora. Cum potrivim ceasurile

de:
28 mart. 2014
0 Afișari
ORA DE VARĂ: În România sâmbătă se schimbă ora. Cum potrivim ceasurile

ORA DE VARĂ 2014. În noaptea de sâmbătă spre duminică, SE SCHIMBĂ ORA. România trece la ORA DE VARĂ. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ziua de duminică 30 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

ORA DE VARĂ 2014. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Ce efecte negative are trecerea la ORA DE VARĂ asupra organismului:

– Ne perturba ceasul biologic. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din SUA, se pare ca organismul uman se adapteaza foarte greu la TRECEREA LA ORA DE VARA. Cele mai afectate persoane sunt cele care obisnuiesc sa se trezeasca foarte devreme dimineata.

– Creste riscul de infarct cu 10%. Trecerea la ORA DE VARA ne afecteaza sanatatea inimii. Cercetătorii englez scriu intr-un articol publicat in New England Journal of Medicine, ca aceasta schimbare creste riscul de infarct miocardic, in special in saptamana de dupa schimbarea orei.

– Creste rata sinuciderilor la barbati. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Australia, s-a observat un risc crescut de tentative de sinucidere in randul barbatilor timp de cateva saptamani dupa trecerea la ORA DE VARĂ.

Prima tara care a adoptat ORA DE VARA a fost Germania, pe 30 aprilie 1916, urmata de Marea Britanie, Belgia si Danemarca. In Romania, ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932. In acest moment, 70 de tari au introdus ora de vara, potrivit stirileprotv.ro.

Cookies