Ora de Religie, opţională, din martie. Părinţii trebuie să depună cerere pentru ora de Religie

de:
17 feb. 2015
0 Afișari
Ora de Religie, opţională, din martie. Părinţii trebuie să depună cerere pentru ora de Religie

Pe 9 martie 2015 expira termenul de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale, si „daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie”, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.

„Suntem obligati sa interogam sistemul cu privire la dorinta de participare sau nu la ora de Religie, pentru anul in curs, pentru ca pe 9 martie expira cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale. Daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie”, a declarat Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei.

Intrebat de ce s-a razgandit, avand in vedere ca in urma cu trei saptamani a declarat tot pentru HotNews.ro ca parintii pot depune aceste solicitari incepand cu anul scolar urmator, ministrul Cimpeanu a afirmat ca „aceea a fost o prima declaratie, inainte de a ma consulta cu colegii de la Departamentul Juridic, care mi-au explicat impedimentele juridice”.

Legea educatiei prevede ca, in invatamantul primar si gimnazial, o clasa nu poate avea mai putin de 12 elevi, iar la liceu – nu mai putin de 15 elevi. Intrebat ce se va intampla cu clasele unde vor fi sub 12 optiuni pentru ora de Religie, ministrul Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca „este greu de raspuns, pentru ca ar insemna sa anticipam rezultatul acestei interogari. In conditiile in care am precizat ca Ministerul Educatiei nu initiaza modificari in timpul anului scolar, suntem obligati sa luam masuri tranzitorii de genul celor pe care le-am precizat, din cauza unei initiative care nu apartine Ministerului Educatiei, dar care trebuie sa fie pusa in aplicare”.

„In acest context, tot ce putem face este sa interogam sistemul. Pasul urmator este sa asteptam sa vedem formularea prin care Parlamentul va implementa modificarea legii educatiei, dupa care se va impune trimiterea unui ordin de ministru care sa reglementeze modul de derulare a orelor de religie”, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.

In ceea ce priveste salariile profesorilor de Religie, Sorin Cimpeanu a declarat ca, in prezent, „exista aproximativ 6.000 de profesori de religie, mare parte titulari. Asta va crea conflicte pe dreptul muncii, pentru ca ei au contracte pe perioada nedeterminata si daca numarul de optiuni va fi inferior numarului actual de clase, nu toti profesorii vor mai avea norme, desi ei au contracte pe perioada nedeterminata. Dar vom trata aceasta problema cu maxima seriozitate, dupa ce vom sti rezultatele interogarii si formularea exacta data de Parlament” prevederilor din lege declarate neconstitutionale.

Ministrul a precizat ca „termenul la care decizia Curtii Constitutionale devine executorie este 9 martie. Atunci putem sa avem probleme care sunt foarte serioase, la acest nivel” al salarizarii.

Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca ora de Religie „va trebui sa fie plasata ultima sau prima ora [pentru a nu impiedica programul elevilor care nu fac aceasta disciplina – n.red.], insa tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru ca ar insemna ca un profesor de Religie sa predea 2 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, ceea ce inseamna un cuantum de 10 ore predate pe saptamana, care este mai mic decat cuantumul orelor din norma didactica. Vom vedea solutiile tehnice”.

Potrivit legii, norma didactica este de 18 ore pe saptamana.

Continuarea pe HotNews.ro.

Cookies