Ora de iarnă 2021. În ce duminică din octombrie se dau ceasurile înapoi. Vom avea un weekend de 49 de ore

17 oct. 2021
15838 Afișari
Ora de iarnă 2021. În ce duminică din octombrie se dau ceasurile înapoi. Vom avea un weekend de 49 de ore
Ora de iarnă 2021. În ce duminică din octombrie se dau ceasurile înapoi. Vom avea un weekend de 49 de ore. Sursa foto: Unsplash

Soarele apune din ce în ce mai devreme, semn că ne apropiem de trecerea la ora de iarnă 2021. Din această cauză, românii trebuie să se pregătească pentru ceea ce numim cea mai lungă zi din an. Din fericire, ora de iarnă 2021 cade în noaptea de duminică, 31 octombrie, așa că oamenii se vor putea bucura de o oră în plus de weekend.

În noaptea dintre 30 și 31 octombrie România va trece la ora de iarnă 2021, sau cum se spune în popor, „se dă ora înapoi”. Desigur, acest mesaj se aplică în continuare celor care poartă ceasuri de mână sau au în casă un ceas de perete, deoarece majoritatea dispozitivelor pe care le folosim în ziua de astăzi își reglează automat ora.

Ora de iarnă 2021. Urmează cel mai lung weekend din an, de 49 de ore

Astfel, weekendul viitor va fi cel mai lung weekend, deoarece ora 04:00 dimineața de pe data de 31 octombrie va deveni ora 03:00, astfel că duminica viitoare va fi cea mai lungă zi din an – va avea 25 de ore, potrivit Digi24.

Un aspect ce trebuie menționat este acela că ora de iarnă este ora standard a țării noastre. Astfel, în perioada în care ora de iarnă este în vigoare, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) este de doar 2 ore, comparativ cu trei ore în perioada în care ora de vară este utilizată.

În timp ce la ora de iarnă ceasul se dă înapoi cu o oră, și ora 04:00 devine ora 03:00, la ora de vară ceasul se dă înainte cu o oră, prin urmare ora 03:00 devine ora 04:00.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2021

Trecerea la ora de iarnă aduce mai multe schimbări importante la nivelul organismului. Deși tradițional acest eveniment este asociat cu zicala „dormi mai mult”, din păcate acest lucru este valabil doar în noaptea în care se trece propriu zis la ora de iarnă.

Pentru următoarele 10-14 zile, oamenii se vor confrunta cu simptome asemănătoare jet lag-ului – stări de oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie. Mai mult, micșorarea zilei afectează și dispoziția multor persoane, care pot suferi de scăderi a nivelului de serotonină, așa-zisul hormon al fericirii. Prin urmare, scăderea concentrației acestui hormon poate duce la stări de apatie sau chiar la stări depresive. În acest sens, experții ne recomandă să continuăm activitățile de zi cu zi în ciuda faptului că soarele este din ce în ce mai puțin prezent pe cer.

Anul 2021 ar putea fi ultimul în care se face trecerea la ora de iarnă

Parlamentul European a votat încă din anul 2019 ca statele să renunțe la ora de vară, iar această măsură trebuia să intre în vigoare în 2021. În ciuda acestui fapt, România nu a luat o decizie oficială privind eliminarea acestui sistem. Statele membre UE trebuie să decidă și să anunțe Comisia Europeană ce decizie au luat și anume dacă vor face pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau cea de vară.

Țara noastră a elaborat o propunere legislativă pentru a renunța la ora de vară și a rămâne permanent la ora de iarnă, însă Parlamentul nu a luat o decizie pe această temă momentan.

Cookies