Opt persoane, reţinute în dosarul evaziunii cu medicamente contrafăcute

de:
29 ian. 2015
1 Afișari
Opt persoane, reţinute în dosarul evaziunii cu medicamente contrafăcute

Cele opt persoane ar fi făcut parte din gruparea destructurată miercuri de oamenii legii, după 64 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt. În urma percheziţiilor, zece persoane au fost duse la audieri, iar pentru opt dintre acestea s-au emis ordonanţe de reţinere.

Surse din Poliţie au declarat, pentru MEDIAFAX, că suspecţii vizaţi în acest dosar aduceau din Turcia, Cipru şi Grecia flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys şi Hereceptin – toate medicamente contra cancerului -, care nu conţineau substanţa activă decât în cantităţi foarte mici. Apoi medicamantele erau vândute în ţări din UE mai ieftin cu o treime faţă de preţul pieţei, pentru ca marfa să fie astfel mai atractivă pentru clienţii străini. În România, preţul de piaţă al unui asemenea medicament este de până la 5.000 de euro, însă, în străinătate, aceste medicamente sunt mult mai scumpe.

Astfel, medicamentele contrafăcute au ajuns din România în ţări precum Germania, Danemarca sau Marea Britanie.

Potrivit surselor citate, mai mulţi bolnavi de cancer au reclamat la Poliţie că au achiziţionat citostatice contrafăcute de la un lanţ de farmacii, despre care ştiau că au produse mai ieftine.

Poliţiştii au deschis o anchetă şi au descoperit o reţea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportată mai departe în spaţiul intracomunitar, iar o altă parte era vândută în ţară, prin intermediul „lanţului de farmacii Elena”, au precizat sursele citate.

Conform unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conţineau substanţa activă care ar fi trebuit să-i ajute.

Reprezentanţii farmaciei Elena au declarat miercuri seară, tot pentru MEDIAFAX, că anchetatorii au făcut percheziţii la singurul punct de lucru din Bucureşti al companiei, dar că aceasta nu se consideră implicată în dosar, neavând niciodată medicamente foarte scumpe, pentru boli rare.

Cookies