Opriți cursurile din vacanța de vară!

07 iun. 2022
754 Afișari
Opriți cursurile din vacanța de vară!
Maria Coman: Opriți cursurile din vacanța de vară!

E așa o frenezie în perioada asta că să vedem ce facem cu copiii în vacanța de vară. Că -s mai mari, că-s mai mici, că să meargă, să facă, să învețe, să afle, să înceapă, să să. Recunosc sincer că mă mai apucă și pe mine entuziasmul așa, dar încerc să mă opresc. Pentru că vacanța de vară e făcută să fie vacanță de vară. 

„N-o să fie sfârșitul lumii dacă, în vacanță, copilul nu aprofundează chineza”

Și în general, calculați un pic. Au cel mult 12 vacanțe de vară cu totul în viața lor. Pe urmă, abia o să aibă timp să respire în cele câteva săptămâni de concediu. Așa că ar fi o idee minunată să nu îi punem să facă nimic peste vară. Să n-aibă teme. Să nu meargă la karate, dacă nu vor să meargă la karate. Să se trezească târziu, să nu facă nimic până la prânz, iar pe urmă să se plictisească. Fugim de plictiseală ca și cum e ceva îngrozitor, deși fix atunci, la plictiseală creierul își caută resurse proprii și noi să afle lucruri, să facă lucruri. 

Opriți cursurile din vacanța de vară!
„Ar fi o idee minunată să nu îi punem pe copii să facă nimic peste vară. Să n-aibă teme”

Sigur, sunt cursuri la care nu au timp să ajungă în timpul anului și și-ar dori. Sau noi, părinții ne-am dori. Dar nu vara e momentul recuperărilor. Sau, dacă e,  măcar să fie doar puțin. O săptămână, două acolo, nu să le completăm programul ca în zilele obișnuite de abia au timp săracii să se dezmeticească și să înțeleagă ce i-a lovit. N-o să fie sfârșitul lumii nici dacă nu învață germană, nici dacă nu aprofundează chineza, nici dacă nu se apucă de jiujitsu.

Există un primar care a interzis temele de vacanță

Nu vă faceți griji, e ok  să iasă în parc, să se împrietenească cu alți copii, să comunice cu ei, să identifice jocuri pe care le pot juca împreună sunt tot chestii care fac parte din dezvoltare, dacă vreți le găsim și un nume științific. Cursuri de comunicare în aer liber, spre exemplu?

Opriți cursurile din vacanța de vară!
„Joaca este ceva foarte important!” | Foto: copii la joacă afară; sursa: Unsplash

Undeva în Italia există chiar  un primar care a interzis temele de vacanță peste vară. L-aș vota oricând. Nu știu prea multe despre el, dar măcar are cel puțin o singură idee bună, ceea ce nu pot spune despre primarul de acum al Bucureștiului. Mă rog, chiar nu e despre asta acum, așa că să ne întoarcem la vacanța de vară. 

Vacanța aia în care undeva prin august încremenește totul și orașul e pustiu, să sperăm că va fi pustiu, și în care copiii se plâng că n-au ce să facă. Știu, vă temeți probabil că o să stea non stop pe telefoane și tablete. Aici nu știu ce să zic, n-am ajuns la pericolul ăsta încă. Dar, și dacă e așa, trimiteți-i afară, în parcuri, în păduri, la mare, la munte, chiar și la țară. Afară, nu la cursuri. La aer. Să se suie în copaci, copiii din zilele noastre nu se mai suie în copaci, nu se mai suie pe case, deși ar trebui să facă lucrurile astea. 

„Să te joci este ceva foarte important”

N-o să se întâmple cu siguranță nimic dacă nu au un program 2 luni de zile. Era și mai bine dacă nu aveau 3 luni de zile. Adunat, în toată viața lor, înseamnă nimic. Au tot timpul pentru toate celelalte și oricât de patetic sau clișeistic ar suna, SURPRIZĂ!! Anii de copilărie chiar nu se întorc niciodată. 

Sigur, poate pentru copiii defavorizați, care nu au real ce să facă peste vară, cursurile sunt o opțiune. Dar nu despre ei era vorba aici, ci despre acei copii pe care îi aglomerăm și în timpul anului, și în vacanțe, sperând să devină nu se știe cine, nu se știe ce și nu se știe de ce. 

Așa cum zicea zilele trecute o doamnă foarte drăguță, fostă profesoară de chimie, acum proprietar de pensiune pe undeva pe lângă Sibiu: “Să te joci e ceva foarte important!”

Cookies