Oprirea apei calde și a căldurii pe timp de iarnă, interzisă prin lege! Iohannis a promulgat oficial măsura

12 iul. 2021
23630 Afișari
Oprirea apei calde și a căldurii pe timp de iarnă, interzisă prin lege! Iohannis a promulgat oficial măsura
sursa foto: huff.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni o lege care interzice oprirea furnizării de agentului termic, adică apă caldă și căldură, în perioada sezonului rece. Prevederea vine în protejarea utilizatorilor împotriva închiderilor realizate de furnizorii de termoficare în sezonul rece.

O lege importantă, promulgată chiar luni de președintele Klaus Iohannis, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, prevede că producătorii/furnizorii agentului termic sunt obligați să asigure furnizarea agentului termic, conform contractelor încheiate cu autorităţile administraţiei publice locale din orașele din țară. Imediat ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, aceasta intră în vigoare.

Rămâne de văzut cât de mult va fi ea respectată în București și în țară. Această măsură ar putea oferi locuitorilor confortul mult visat pe timpul iernii, mai ales că în ultimul sezon rece probleme cu termoficare au fost majore în Capitală, iar oamenii conectați la sistemul centralizat au tremurat în casă.

Întreruperea căldurii și apei calde în sezonul rece, interzisă prin lege

Astfel, legea interzice sistarea furnizării agentului termic, indiferent de situația apărută.

„Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii şi/sau furnizorii de agent termic primar, precum şi sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”, se arată în textul legii.

Dacă tot ești fan căldură, s-ar putea să te intereseze și asta Se pregătesc amenzi serioase. Apartamentele racordate la termoficare, obligate să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la finalul anului

De asemenea, această lege mai reglementează desfăşurarea activităţilor specifice serviciilor publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat şi prepararea apei calde de consum. Astfel, aici intră producerea, transportul, distribuţia şi într-un final furnizarea energiei termice în sistem centralizat. Potrivit noilor măsuri, aceste activități trebuie realizate în condiţii de eficienţă şi la standarde de calitate, în vederea utilizării optime a resurselor de energie. Mai mult, toate acestea trebuie făcute doar cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi a unei dezvoltării durabile, mai prevede proiectul respectiv.

„Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi cuprinde totalitatea activităţilor privind producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, desfăşurate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau asociaţiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii şi preparării apei calde de consum pentru populaţie, instituţii publice, obiective social-culturale şi operatori economici”, arată legea promulgată luni de președintele Klaus Iohannis.

Delegarea serviciilor și către companiile private, prin concesionare sau parteneriat public-privat

Documentul mai stabileşte, între altele, că serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat poate fi efectuat, în totalitate sau parţial, şi de către operatori privaţi, prin concesionare, parteneriat public-privat sau în oricare altă formă prevăzută de lege.

Cookies