Oprescu vrea un parteneriat public-privat cu dezvoltatorii imobiliari pentru a acoperi cererea mare de locuinţe

de:
15 mai 2012
2 afișări
Oprescu vrea un parteneriat public-privat cu dezvoltatorii imobiliari pentru a acoperi cererea mare de locuinţe

În Bucureşti sunt peste 15.000 de cereri de locuinţe, înregistrate la Primăria Capitalei, potrivit edilului-şef. În acest context, Oprescu a anunţat că vrea un parteneriat public-privat pentru construirea mai multor ansambluri rezidenţiale în zona de sud şi sud-vest a oraşului. ”Vreau să propun o colaborare dezvoltatorilor imobiliari prin care să dezvoltăm aceste locuinţe pe partea de sud şi sud-vest a Capitalei. Ceea ce dorim este să construim cartiere pentru oamenii cu venituri medii, locuinţe pe care să le putem oferi spre închiriere. Aceste cartiere vor trebui construite în apropiere de grădiniţe, şcoli şi spitale şi nu aşa cum sunt cele construite deja de sectorul privat şi care stau goale”, a spus primarul Sorin Oprescu la Gala Agentului Imobiliar.

Edilul-şef a mai precizat că vrea ca Municipalitatea să acopere o parte din chiria locuinţelor ce vor fi construite pentru bucureştenii cu venituri medii.

Clădirile de pe marile bulevarde, reabilitate de PMB

Oprescu mai vrea să îi mute şi pe cei care locuiesc în cele circa 280 de clădiri cu grad seismic zero pentru a reabilita aceste imobile. Acesta a precizat că este nevoie de câteva îmbunătăţiri la actuala legislaţie pentru a-i evacua pe cei care locuiesc în clădirile cu grad seismic zero. De asemenea, el a anunţat că încearcă să obţină fonduri pentru reabilitarea clădirilor aşezate de-a lungul marilor bulevarde. ”Am încă o discuţie pentru că la cele mai multe clădiri nu sunt cuprinse şi faţadele, care trebuie făcute exact aşa cum erau ele iniţial. Încerc să iau la Primăria Generală axele principale ale Bucureştiului şi să obţin fonduri pentru reabilitarea acestor imobile. La sectoare responsabilitatea primarilor a început mai ales odată cu apropierea campaniei electorale. Acum toată lumea s-a apucat de izolat. Nu se bagă la clădirile monument istoric pentru că le trebuie autorizaţie specială şi durează foarte mult. Patru ani m-au chinuit cu Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Observatorul şi vila Mina Minovici. Nişte chiţibuşari ruginiţi întotdeauna mai voiau câte ceva. De exemplu, mi-au cerut actul de proprietate pentru Arcul de Triumf. De unde să-l dau? Nu putem lua niciodată bani de la Uniune ca să facem ceva coerent dacă stăm patru ani pentru reabilitarea unui monument istoric”, a declarat Oprescu.

Întrebat de jurnalişti dacă va face canalul Bucureşti – Dunăre, Oprescu a precizat că principala problemă a acestui proiect o reprezintă lispa banilor. El a spus totuşi că un asemenea canal va da o altă valenţă Capitalei, va asigura un transport de mărfuri mai ieftin şi va face legătura cu salba de lacuri din sud, care nu este exploatată. ”Toată lumea s-a dus în nord pentru că acolo e lacul Snagov. Însă, îi anunţ pe cei de la Snagov că toate proprietăţile de acolo sunt ale Primăriei. Au găsit băieţii acte. Aşa că nu trebuie să mai doarmă liniştiţi”, a declarat Oprescu.

În privinţa transformării lacului Văcăreşti în deltă, Oprescu a spus că are nevoie de părerea specialiştilor asupra acestui subiect. ”Dacă este un ecosistem natural acolo facem şi deltă în Bucureşti. Dacă nu este adevărat şi pozele de acolo sunt cu şobolani şi nu cu ratoni, atunci se schimbă situaţia. Am uşoare dubii. Eu i-am văzut faţa şmecherului ăla, în revistă. Ăla n-are faţă de raton, ci de şobolan. Aşteptăm să vedem ce spun specialiştii”, a încheiat edilul-şef.

Cookies