Proiectul care a fost respins de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, se arată în expunea de motive, urmăreşte îmbunătăţirea microclimatului din jurul canalului Dâmboviţei, astfel încât să fie redusă poluarea auto din zonele vizate, reducerea temperaturii şi a umidităţii pe timp de vară.
În acest sens, Primăria vrea să monteze pe malurile betonate ale Dâmboviţei panouri plutitoare modulate, cu plante. Panourile ar urma să fie fixate într-o parte de taluzurile Dâmboviţei, iar în cealaltă parte, ancorate de suporţi plutitori amplasaţi în albia râului. Plantele vor fi de tipul iederă sau gazon, iar aceste panouri, au, conform studiului de fezabilitate, o durată de viaţă de 8-10 ani.
Irigarea acestora va fi realizată printr-o serie de micro-electropompe alimentate pe bază de energie solară captată de panouri fotovoltaice, care vor ridica apa de la suprafaţa râului şi o vor lăsa în cădere peste pământul în care sunt sădite plantele.
„Originalitatea soluţiei tehnice constă în realizarea unei construcţii independente energetic prin plasarea unor panouri solare care alimentează micro-electropompe care ridică apa de la nivelul liber la partea superioară a modulelor, după care are loc irigarea prin cădere a volumului de pământ în care sunt aşezate plantele. În plus, această soluţie poate acumula suficientă energie pe timp de zi pentru a lumina nivelul apei pe timp de noapte. În acest context, proiectul îşi propune realizarea de spaţiu verde pe suprafeţele aferente taluzurilor râului Dâmboviţa”, se mai arată în documentaţia înaintată CGMB.
În cele mai importante zone, panourile vor avea „ventilator transversal”, „cordoane luminoase laterale şi orizontale deasupra luciului de apă”, „panouri fotovoltaice”, „sistem de irigare/udare a vegetaţiei tip gazon”, „jeturi arteziene de apă”, „jeturi laminare/luminoase de apă”.
Zonele în care se vor realiza aceste lucrări sunt Pasarela Politehnica – Carrefour Orhideea, Haşdeu-Izvor, Piaţa Unirii (Biblioteca Naţională) – Pod Mărăşeşti, Spitalul Municipal – Pod Opera, Pod Cotroceni – Spitalul Municipal, Pod Opera – Haşdeu, Izvor-Calea Victoriei, Pod Mărăşeşti – Pod Timpuri Noi, Pod Ciurel-Pasarela Politehnica, Carrefour Orhideea-Pod Cotroceni, Calea Victoriei – Piaţa Unirii (Curtea de Apel), Pod Timpuri Noi – Vitan Bârzeşti.
Pentru proiect, Primăria Capitalei e dispusă să pună la bătaie 22.714.929 euro, investiţie care se va realiza eşalonat, pe o perioadă de 3-5 ani, în funcţie de sumele alocate de la bugetul local. Proiectul urmează să fie dezbătut şi votat vineri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.