Oprescu vrea să închirieze apartamente pentru a-i caza pe locatarii blocurilor cu risc seismic

de:
07 oct. 2013
0 Afișari
Oprescu vrea să închirieze apartamente pentru a-i caza pe locatarii blocurilor cu risc seismic

Încercăm să mărim ritmul de consolidări. Asta înseamnă obligatoriu cointeresarea legislativă a Guvernului pentru a putea într-adevăr să intru şi să consolidez. Este necesar să se schimbe legislaţia. Din nou am făcut o scrisoare pe care o trimitem Guvernului, mai ales că lucrurile evoluează aşa cum evoluează şi nu dorim să stăm să numărăm victimele. Avem voie să consolidăm acum şi blocurile cu parter şi două etaje, însă prioritatea sunt blocurile cu 7-8 etaje, construite în urmă cu 70-80 ani pentru că, în 20 ani, toată lumea a făcut numai evaluări. Au făcut 7.000 de expertize, dar s-au lovit de refuzul oamenilor, care nu voiau să fie deranjaţi, în special cei cu vârste onorabile, de peste 70-80 ani, care, obişnuiţi cu ceea ce a fost cu 50 ani în urmă nu mai cred absolut nimic şi nu mai vor absolut nimic. Nu pot să intru în apartamente şi să consolidez cu forţa. Dacă o persoană din acel bloc nu este de acord, sfânta proprietate, şi nu o spun peiorativ, este intangibilă. Au durat luni şi ani pentru ca să putem să convingem acolo unde am putut să o facem. În afară de cele 30 de clădiri, vă rog să reţineţi faptul că 100 şcoli sunt consolidate şi reparate pe programul BEI, un program uitat de Dumnezeu de prin anii 2003 şi reluat în 2008. În acest moment, până la sfârşitul anului se termină lucrările la cele 100 de şcoli şi la cele 12 săli de sport. Rămân în reparaţie şi în consolidare, până în martie 2014 încă 3 şcoli„, a declarat edilul-şef luni.

Întrebat dacă are unde să-i cazeze pe oamenii din blocurile cu risc seismic, pe perioada reabilitării lor, Oprescu a declarat că Municipalitatea îi va muta pe locatarii acestor imobile în „locuinţe de necesitate”. „Primăria are unde să-i cazeze pe oameni. Am folosit pe postul de „locuinţă de necesitate” şi unul dintre „gemenii” de la fostul pod al Mogoşoaiei. Pe lângă asta vrem să cerem Guvernului sprijinul ca să putem să-i cazăm în cele 12.000 apartamente care stau a fi vândute sau închiriate în Bucureşti. Cele 12.000 de apartamente sunt construite şi sunt ţinute probabil pentru timpuri imobiliare mai bune. Apartamentele sunt în toate zonele Capitalei unde s-au construit şi stau goale de 4-5 ani. Preţurile chiriilor vor rezulta în urma negocierilor cu cei care le-au făcut. Nu am de unde să ştiu cât va fi chiria. Oamenii trebuie să se mute ca să putem să le consolidăm casele, iar chiria o s-o plătim noi. N-are sens să îi pui la o plată de participaţiune la consolidare şi la chirie. O familie va plăti o participaţiune la consolidare cam în jur de 10%-15%, restul îl plătim noi împreună cu Ministerul Dezvoltării, jumăta-jumătate. Vrem să închiriem aceste apartamente pe parcursul reparaţiilor şi să putem cuprinde un număr de 3-4 ori mai mare de oameni. Avem această posibilitate, dar trebuie făcută şi cu sprijinul Guvernului că nici noi nu avem bani în aşa fel încât în câteva luni să putem termina cel puţin cu clasa 0, riscul seismic cel mai mare„, a explicat Oprescu.

Participaţiunea la costul de reabilitare seismică va fi plătită de proprietari pe o perioadă de 25 ani în rate fixe fără dobândă, potrivit reprezentanţilor Municipalităţii.

Printre măsurile pe care Primaria Municipiului Bucuresti le-a luat pentru protejarea populaţiei în caz de dezastru se numără şi semnarea protocolului cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pentru dotarea completa cu materiale si echipamente a 12 sali de sport (cate 2 in fiecare sector), folosite, in situatii de urgenta, ca tabere de sinistrati. Potrivit acestui protocol, se vor face investitii pentru asigurarea independentei celor 12 sali de sport, care vor fi dotate cu paturi, pǎturi, generatoare independente de energie, truse individuale de supravieturie, precum si realizarea a 12 puturi de mare adancime in curtea celor 12 scoli. Fiecare unitate scolara va avea astfel o capacitate de cel putin 150 de locuri pentru situatii de urgenta. 

Este vorba despre pregătirea post-dezastru. Vrem să campăm populaţia care rămâne fără adăpost în sălile de sport ale şcolilor, care trebuie să aibă o independenţă totală, mă refer la apă, generatoare pentru luminăşi capacitatea de a oferi cazare temporară până când se repară ceea ce este de reparat. Trebuie să înceapă licitaţiile. Luna asta vor avea loc practic şi licitaţiile făcute pentru asigurarea independenţei cu apă şi licitaţiile pentru tot ce înseamnă pat, harnaşament, pătură, salopetă, îmbrăcăminte„, a explicat Oprescu.

Aceste masuri vor fi luate conform Protocolului incheiat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, in care, la capitolul II, se mentioneaza „Asigurarea, in eventualitatea producerii unor calamitati naturale sau oricaror alte situatii de urgenta, a unui spatiu pentru adapostirea provizorie a unora dintre persoanele afectate”.

Mai mult, conform legislatiei in vigoare, Municipalitatea doreste dotarea integrala a tuturor apartamentelor de locuinte din imobilele expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public, ca parte a strategiei de protejare a populatiei de efectele unei calamitati naturale. Astfel, s-a decis achizitionarea de 4.000 truse de prim ajutor, pe langa celelalte 2.000 deja existente pentru acoperirea integrala acestor necesitati.

Trusele cuprind kit-uri de supravietuire complete, mancare si apa cu termen lung de valabilitate.

Cookies