Oprescu vrea să îi dea patriarhului Daniel diplomă pentru Catedrala Neamului

de:
22 sept. 2012
0 Afișari
Oprescu vrea să îi dea patriarhului Daniel diplomă pentru Catedrala Neamului

„Aştept şi doresc din suflet să fie cât mai repede momentul când, în numele comunităţii, să îi aduc eu Preafericitului Daniel, Patriarhul României, o diplomă prin care să îi mulţumim că termină Catedrala Neamului. Şi sper ca aşa să fie” , a declarat primarul Sorin Oprescu, citat de Mediafax, cu prilejul ceremoniei de sfinţire a lucrărilor de construcţie, reabilitare şi modernizare a Spitalului „Carol Davila” de vineri. 

Sorin Oprescu a mai spus că face toate eforturile pentru ca lucrările la Catedrala Neamului să fie încheiate.

„Eu fac toate eforturile, dumneavoastră ştiţi „, i-a mai spus Oprescu Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul.

De altfel, Primăria Municipiului Bucureşti a făcut printre cele mai mari eforturi financiare la susţinerea construcţiei Catedralei Neamului, în acest sens fiind alocată suma de 10 milioane de lei

Totodată, mizând pe faptul că toţi cei prezenţi au simţul umorului, primarul general a spus un banc despre felul în care Dumnezeu a împărţit cazanul cu inteligenţă.

„Când s-a terminat cazanul cu inteligenţă, după ce mai întâi s-a dat cu polonicul, apoi cu lingura şi cu linguriţa şi tot nu a ajuns la toată lumea, Dumnezeu i-a spus Sfântului Petru să dea celor care aşteptau la rând câte o diplomă (…) Este o glumiţă nevinovată şi vă rog să o luaţi în acest sens”, a spus Oprescu.

Lucrările la partea de subsol a Catedralei Neamului sunt în plină desfăşurare, lăcaşul de cult urmând să iasă din pământ până la sfârşitul lunii noiembrie. În prezent, pe şantier se lucrează la nivelul sălilor polivante din subsoluri

Din cele trei subsoluri ale clădirii, două vor fi folosite ca săli polivalente, dar şi pentru cripte sau săli destinate agapelor, conform proiectului prezentat, în exclusivitate, de B365.ro, în vara anului trecut.

Astfel, la 16 metri sub pământ, la subsolul 2 al Catedralei va funcţiona o sală polivalentă ce poate fi folosită, potrivit reprezentanţilor Patriarhiei, pentru activităţi misionare, cateheze şi ca spaţiu pentru conferinţe sau agape. Sala polivalentă de 1.684 metri pătraţi poate funcţiona şi ca paraclis, în partea estică fiind amplasat un altar, cu dimensiunea de 117,7 metri pătraţi. Tot la cota minus 16 metri vor funcţiona altarul, sala de consiliu şi mai multe cripte.

La nivelul subsolului 1, la o adâncime de 11 metri, va exista o altă sală polivalentă de 2.307 metri pătraţi, structurată în trei nave, spaţiile fiind separate prin pereţi amovibili (mişcători). La acelaşi nivel vor mai fi amplasate cripte, un cabinet medical, spălătorul de vase şi depozitele de mobilier.

Reprezentanţii Patriarhiei Române şi-au propus ca edificiul să poată fi văzut din orice colţ al Bucureştiului şi să adăpostească 5.000 de enoriaşi. La dimensiunile impresionante ale lăcaşului de cult, respectiv 120 de metri înălţime, Catedrala Mântuirii Neamului va surclasa cu mult o altă construcţie-gigant din Capitală – Casa Poporului. Costurile sunt estimate şi ele pe măsură: 400 milioane euro. Potrivit planurilor BOR, slujba de inaugurare a lăcaşului de cult ar urma să fie făcută în anul 2015.

Cookies