Oprescu a anunţat că taxele şi impozitele locale se măresc în Bucureşti cu 16%

de:
28 ian. 2013
1 Afișari
Oprescu a anunţat că taxele şi impozitele locale se măresc în Bucureşti cu 16%

Oprescu a mai arătat că vor fi majorate doar taxele şi impozitele locale care sunt colectate de primăriile de sector, nu şi cele care sunt încasate de municipalitate, informează Realitatea.net. Astfel, printre taxele şi impozitele locale care vor fi majorate se numără cele pentru locuinţe şi automobile, precum şi cele pentru locurile din parcările de reşedinţă.

„Nu este propriu-zis o majorare, ci o aliniere cu inflatia din ultimii trei ani. Toate darile care sunt la sectoare si pe care acestea le incaseaza cresc, de la taxa auto, pe proprietate, pe parcarile de resedinta, cu 16%, taxa dictata de ordonanta de Guvern. In schimb, taxa de cimitir, cea de curatenie, cea care priveste intrarea masinilor de mare tonaj in Bucuresti, taxe pe parcarile publice etc. nu cresc, pentru ca acestea fac parte din ordonanta si sunt la dispozitia Consiliului General”, a precizat Oprescu, citat de Agerpres. 

Potrivit primarului general, primăriile sectoarelor 2, 5 şi 6 au arierate. Primarul General al Capitalei a mai arătat că cei care şi-au plătit deja taxele şi impozitele locale care urmează să fie majorate vor achita diferenţele. 

Aprobarea taxelor şi impozitelor locale a fost aprobată în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de marţi, 29 ianuarie. În textul proiectului de hotărâre se regăsește și o prevedere care reduce cu 10% cuantumul total al taxelor de plătit, dacă cetățeanul achită diferența de plată până în data de 30 septembrie 2013. Aceeași bonificație se aplică și în cazul în care se achită integral impozitul până în data de 31 martie anul curent.

Această decizie vine în contextul în care, la sfârşitul anului trecut, Guvernul a adoptat o hotărâre privind mărirea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, adică o majorare cu circa 16%. La începutul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat mai multe modificări prin care se prevedea faptul că primăriile nu mai sunt obligate să adopte majorărările de taxe, însă până la jumătatea lunii, Guvernul a revenit asupra deciziei şi a dictat prin Ordonanța nr.8 / 2013 că primăriile cu datorii sunt obligate să crească taxele şi impozitele locale.

În luna decembrie a acestui an, Primarul General  Sorin Oprescu a spus că nu susţine creşterea impozitelor locale cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, deoarece este conştient că bucureştenii nu vor putea face faţă cheltuielilor. Acest lucru s-a și întâmplat de altfel, taxele care țin de Consiliul General al Municipiului București rămânând la același nivel ca în 2012, potrivit hotărârii de Consiliu General pe care o găsiți aici, datând din 18 decembrie 2012.