ARHIVA B365

Oprescu, somat de executorul judecătoresc: În 4 zile trebuie să înceapă demolarea Cathedral Plaza

Iată textul somației transmise de executorul judecătoresc Primăriei Capitalei, conform site-ului Lumea Justiției: 

În termen de 10 zile de la primirea sau lasarea somatiei la sediul dumneavoastra, sa va conformati intru totul titlului executoriu mentionat mai sus, in sensul de a emite decizia privind desfiintarea constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthelot nr. 11 – 15, sector 1 si respectiv Luterana nr. 15 si 15A, sector 1, realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria Sectorului 1 Bucuresti, precum si obligarea de luare a tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif si de a achita creditorilor Dudac Mihaela, Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti si Bor Iuliana suma totala de 7.688 lei cu titlu de cheltuieli de executare silita (…) In cazul in care nu va conformati prezentei somatii si nu veti indeplini obligatia de a face pe care o aveti, respectiv nu veti achita sumele datorate in termenul aratat, vom continua executarea silita, conform legii, daca va fi necesar si cu sprijinul organelor de politie, jandarmerie sau altor agenti ai fortei publice, urmand sa suportati toate cheltuielile de executare necesare acestei activitati„.
Precizam ca executarea silita a fost incuviintata de Judecatoria Sectorului 2, prin Incheierea din 19 iunie 2013 (Dosar nr. 18919/300/2013), fara cale de atac.

Titlul executoriu – sentinta irevocabila a Tribunalului Dambovita

Decizia de demolare a constructiei ilegale a fost emisa prin sentinta nr. 2520 din 28 iunie 2012 a Sectiei a II-a Civila a Tribunalului Dambovita – judecator Carmen Irinel Ducu, care a dispus: „Obliga pe paratul Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea constructiei – imobil birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthelot nr. 11 – 15, sector 1 si respectiv Luterana nr. 15 si 15A, sector 1, realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria Sectorului 1 Bucuresti. Dispune obligarea paratului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif”. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila la 23.01.2013, prin respingerea recursului PMB ca fiind tardiv formulat.

Pe lângă faptul că a fost ridicată fără autorizație, motivația instanței arată faptul că Cathedral Plaza a fost construită, în parte, pe domeniul public al Municipiului București. Astfel, din suprafața totală de 1.000 de mp a clădirii, 186 de mp fac parte din domeniul public al Mun. București, concesionați ulterior către dezvoltator, iar restul terenului reprezintă zona de protecție a Catedralei Romano-Catolice și a Palatului Episcopal. Prin acest lucru s-ar fi făcut o gravă atingere a destinației domeniului public și principiului inalienabilității acestuia.

Instanța arată faptul că Primarul General al Capitalei era obligat să demoleze clădirea încă din 2009, de când autorizația de construcția a fost anulată în 2009 de Tribunalul Dâmbovița, conform prevederilor legii nr. 50/1991, potrivit motivării deciziei instanței din Ploiești. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button