ARHIVA B365

Oprescu şi primarii de sector ar putea avea atribuţii sporite

Premierul Emil Boc a anunţat, după şedinţa de joi a Guvernului, că proiectul va fi remis Parlamentului pentru a fi dezbătut în regim de urgenţă. „Legea întăreşte rolul primarilor şi se stabilesc clar prevederile care privesc patrimoniul„, a afirmat Boc, citat de NewsIn.

Concret, sunt aduse in discutie patru modificări la Legea 215 /2001 şi Legea 393/2004 care se referă la validarea mandatelor consilierilor locali şi judeţeni, conducerea şedinţelor consiliilor locale şi judeţene, adoptarea hotărârilor în consiliul local şi cel judeţean şi răspunderea autorităţilor locale în baza actelor adminstrative emise.

În primul rând, sunt simplificate procedurile de ocupare a posturilor vacante de consilier local sau judeţean, spune ministrul de Interne, Traian Igaş. „Astăzi, în multe unităţi administrativ-teritoriale avem blocaje atunci când se vacantează un post, deoarece grupurile politice nu cad la o înţelegere, iar postul nu poate fi ocupat. Prin modificare dăm posibilitatea alesului local să-şi intre în atribuţiuni printr-o hotărâre judecătorească, într-un termen de cinci zile„.

Potrivit proiectului, primarul va putea conduce de drept şedinţele de consiliu local, fără a avea însă drept de vot. O altă modificare este aceea că primarul nu va răspunde individual privind legalitatea actelor semnate, ci în solidar cu cei care le vor cosemna. Mai mult, a fost uşurată şi procedura de adoptare a hotărârilor de consiliul local sau judeţean.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button