Oprescu sfidează deciziile judecătorești: Cathedral Plaza nu va fi demolată până la sfârşitul anului

de:
17 oct. 2013
0 Afișari
Oprescu sfidează deciziile judecătorești: Cathedral Plaza nu va fi demolată până la sfârşitul anului

O delegaţie a Arhiepiscopiei Româno-Catolice din Bucureşti va veni cu executorul judecătoresc, joi după-amiază, la Primăria Capitalei, pentru a cere emiterea deciziei de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza şi începerea demolării.

Oprescu a spus că primăria a început procedurile administrative de demolare, dar nu are bani pentru începerea demolării. Costurile se ridică la 17-18 milioane de euro, susține acum primarul, cu toate că pe 26 septembrie declara că aceste costuri se ridică la 4 milioane de euro.

Experții în domeniu susțin că demolaera clădirii ar costa 1,5 milioane euro.

Primarul general a spus că a cerut să se facă o cercetare pentru a vedea ce înseamnă demolarea clădirii pentru construcţiile din jur şi a dat drumul şi la actele administrative. Oprescu a precizat că cele zece zile prevăzute de lege sunt „uşor penibile”.

„Există ideea riscului pentru monumentul istoric. Nu există nicio rea-voinţă din partea mea. Monseniorul spune că am fost mereu de-a dreapta dânsului. Chestiunea aceasta cu executorii este uşor de faţadă”, a mai spus Oprescu.

Întrebat ce se va întâmpla după ce va veni executorul judecăresc la Primăria Capitalei, Oprescu a răspuns: „Aşa cum vin, aşa pleacă. Nu stau să mă joc şi n-am stat degeaba până acum”.

Primarul a subliniat că pentru demolarea Cathedral Plaza sunt necesare 17-18 milioane de euro, însă judecătorul nu a spus cine trebuie să plătească această sumă, iar Primăria Capitalei nu are în buget aceşti bani. În acest context, primarul a spus că imobilul nu ar putea fi demolat până la sfârşitul anului, adăugând: „Ferească Dumnezeu de un cutremur”.

Întrebat de ce nu a răspuns apelurilor telefonice pe care le-a primit pe această temă, Sorin Oprescu a spus că telefonul funcţioneză 24 de ore din 24 şi că dacă nu s-a răspuns, probabil că cineva nu a putut să răspundă în momentul respectiv.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a anunţat că joi, la ora 14.00, executorul judecătoresc, împreună cu delegaţia ARCB, se va afla la Primăria Capitalei pentru a-i cere primarului Sorin Oprescu „emiterea deciziei de desfiinţare a clădirii declarată ilegală şi începerea demolării”.

Tot de la ora 14.00, mai mulţi credincioşi se vor afla la Catedrala Sfântul Iosif pentru a se ruga şi a protesta faţă de lipsa unei decizii de demolare a Cathedral Plaza.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu trebuie să prezinte, până joi, la ora 14.00, decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza, fiind somat de executorul judecătoresc să pună în aplicare decizia irevocabilă a Curţii de Apel Ploieşti, spunea marţi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

La Primăria Capitalei a fost înregistrată, pe 17 septembrie, o somaţie de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac şi Iuliana Bor, care au depus acţiunea în instanţă pentru desfiinţarea Cathedral Plaza.

Întrucât decizia nu a fost emisă, iar termenul prevăzut în somaţie a expirat, pe 3 noiembrie, primăria a primit o solicitare din partea executorului judecătoresc ca, până pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei şi să achite reclamanţilor suma de 7.688 de lei.

„În loc să treacă la acţiune, primarul general este consiliat de aceeaşi casă de avocaţi care reprezintă şi interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătoreşti, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiinţării construcţiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranţa catedralei în caz de desfiinţare a construcţiei ilegale, atitudine care aduce mai mult a ameninţare decât a îngrijorare”, se arăta într-un comunicat al ARCB.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei mai arătau că, deşi nu îşi găseşte timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, primarul Sorin Oprescu a avut timp să autorizeze demolarea unei case istorice, legată de viaţa şi personalitatea monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică şi pentru care s-a constatat calitatea de deţinut politic de către Tribunalul Bucureşti.

Imobilele de pe strada Cristian Tell nr 16-16A şi 18, cel dintâi fiind o casă de la sfârşitul secolului al 19-lea în care ar fi locuit diplomatul Dimitrie Ghika, împreună cu fraţii săi, monseniorul Vladimir Ghika şi fratele său, Alexandru Pictorul, au fost demolate weekendul trecut, în baza unei autorizaţii emise de Primăria Capitalei.

Totodată, potrivit ARCB, episcopii catolici din Europa, reuniţi în Adunarea Plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), desfăşurată la Bratislava, şi-au manifestat îngrijorarea faţă de neaplicarea de către primarul general al Capitalei a deciziilor instanţelor de judecată din România, referitoare la demolarea edificiului construit ilegal lângă Catedrala romano-catolica Sf. Iosif din Bucureşti, într-un comunicat remis presei internaţionale, în data de 7 octombrie.

Cookies