ESENTIAL

Oprescu scoate la aprobat luni 105 PUZ-uri: Turn de 20 de etaje pe spaţiu verde la Răzoare şi construcţii permise în Parcul Tineretului

Mâine, consilierii generali sunt chemaţi să supună aprobării 105 Planuri Urbanistice Zonale. Aglomeraţia de pe ordinea de zi se explică prin intrarea în vigoare la 1 februarie 2012 a modificării Legii urbanismului prin Ordonanţa de Urgenţă 7/2001. Conform acesteia de la 1 februarie nu se mai permite intrarea în legalitate a construcţiilor ilegale. De asemenea, PUZ-urile vor putea fi iniţiate doar de primărie, nu şi de investitorii privaţi, cum este permis acum.

Aşa se face că pe ordinea de zi se află PUZ-uri care permit chiar dublarea înălţimii sau coeficientului de ocupare a terenului permise în Planul Urbanistic General (PUG). Mai mult, consilierii sunt chemaţi luni să aprobe construirea unui turn de 20 de etaje pe spaţiul verde în zona Răzoare. Terenul se află la intersecţia dintre Șoseaua Panduri şi Bulevardul Geniului, iar în PUG, terenul figurează ca spaţiu verde. În 2008 însă, când a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru Pasajul subteran de la Răzoare, pe teren a fost trecut şi un accent de înălţime. Astfel, s-a permis practic construcţia unei clădiri înalte pe spaţiul verde. Conform PUZ-ului de atunci, terenul în cauză rămânea spaţiu verde, cu un procent de ocupare a terenului (POT) prin construcţii de 15%, restul de 85% urmând a rămâne spaţiu verde. În vara acestui an, Comisia de Urbanism din Primăria Capitalei a mai făcut un pas. Membrii Comisiei au majorat procentul de ocupare a terenului de la 15% la 27%. Astfel au schimbat destinaţia de spaţiu verde pe încă 12% din teren, lucru interzis de actuala legislaţie.

De asemenea, în 2008, când a fost aprobat PUZ-ul care a permis ridicarea unei construcţii pe spaţiul verde, au mai fost trecute alte două accente de înălţime în curtea Titan Mar. Firma era deţinută chiar de primarul general de atunci, Adriean Videanu.

Turn de 12 etaje construit pe spaţiul verde

Tot în şedinţa de luni este supus aprobării un PUZ care ar permite construirea unei clădiri de 12 etaje pe spaţiul verde în zona de Nord a Capitalei. Mai exact, PUZ-ul prevede schimbarea destinaţiei a 1,3 hectare teren situat pe Strada Parcul-Poligrafiei, din spaţiu verde în spaţiu construibil.

Beneficiarii PUZ-ului sunt avocata Lucia Cherecheş şi Facultatea de Drept. Conform Planului Urbanistic General, spaţiul prevăzut în PUZ-ul supus aprobării este situat în subzona V1a – Parcuri, grădini, scuaruri si fâşii plantate publice. Noul PUZ contravine însă Ordonanţei 114/2007 care prevede că “schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.

Pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de luni se află şi proiectul privind prelungirea valabilităţii PUZ-ului Parcul Tineretului din 2005. Potrivit Asociaţiei Salvaţi Bucureşti prin acest PUZ  o suprafaţă din parc devine construibilă.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button