LA MINE-N CARTIER

Oprescu: Şapte hectare din Parcul Herăstrău trebuie să revină în proprietatea Primăriei Capitalei

„Marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, se va decide dacă bucureştenii îşi vor primi înapoi terenul pe care Carol I li l-a lăsat moştenire. Lupta împotriva ilegalităţilor comise de diferite persoane pe spaţiul verde al Capitalei am început-o din primul mandat al meu, multe terase ilegale au fost demolate în locul lor fiind amenajate locuri de joacă pentru copii. Sper ca marţi Curtea de Apel Bucureşti să facă dreptate, luând în calcul documentele pe care le-am depus la dosar, de-a lungul anilor, care atestă faptul că terenul respectiv este domeniu public”, a declarat, joi, Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

CITEȘTE ȘI: Săptămâna viitoare se decide soarta Parcului Herăstrău. 7 hectare ar putea să dispară

Primarul a explicat că, în 1999, printr-un ordin al ministrului Tineretului şi Sportului de atunci, Crin Antonescu, Biroul de Turism şi Tranzacţii S.A (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafaţă de şapte hectare din Parcul Herăstrău.

„Acest lucru în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric. În 2002, reprezentanţii Clubului de yahting sportiv Sportul Studenţesc, singurii care au reuşit să-şi desfăşoare, cu greu, activitatea sportivă pe acest teren, au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului”, a mai spus primarul Capitalei arătând că la sfârsitul anului 2008 Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.

Ulterior, BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs. Din 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de Clubul de yahting Sportul Studenţesc, având calitatea de intervenient accesoriu, instanţa admiţând cererea municipalitătii de a-şi apăra un teren care-i aparţinea încă de pe vremea lui Carol I. Regele Carol I a despăgubit atunci toate persoanele care deţineau terenuri în zonă, parcul fiind trecut în domeniul public al statului, a mai explicat Oprescu.

„Imediat după ce am ajuns cu ei la Tribunal, au început şi presiunile, ameninţările. Ne-au trimis controale după controale, ne-au spus că ne dau la schimb un alt spaţiu, ce nu aparţinea de ei. Noi avem acte clare, care dovedesc faptul că acest teren este domeniu public şi nu poate fi înstrăinat. Chiar şi instanţa ne-a dat dreptate şi au rămas puţin surprinşi de câte documente le-am pus la dispoziţie”, a declarat Liviu Doară, antrenor de iahting la Clubul Sportul Studenţesc (CSS).

Dacă marţi, 17 februarie, Curtea de Apel va da câştig de cauză Primăriei Municipiului Bucureşti şi celor de la Clubul Sportiv Studenţesc, automat cei 70.000 de metri pătraţi din Herăstrău vor reveni în administrarea municipalităţii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button