Oprescu riscă 10 ani de puşcărie pentru că nu a aplicat legea privind eutanasierea maidanezilor

de:
06 sept. 2013
0 afișări
Oprescu riscă 10 ani de puşcărie pentru că nu a aplicat legea privind eutanasierea maidanezilor

Conform acestui articol, „Încălcarea din culpă, de către un funcționar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o vătămare importantă intereselor legale ale unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă. Fapta prevăzută în alin. 1, dacă a avut consecințe deosebit de grave, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 10 ani.”

Conform acestui articol, Oprescu riscă închisoarea deoarece un copil a murit din cauza faptului că edilul Capitalei nu a aplicat legea care dă dreptul Primăriei să scape de câinii maidanezi prin eutanasiere. Legea există, Oprescu nu a aplicat-o, iar acum riscă să fie acuzat de neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave, scrie curentul.ro care precizează faptul că primarul a încălcat inclusiv legea care prevede propriile sale atribuții. Astfel, potrivit Legii administrației publice locale, art 68 alin n , primarul „ia măsuri pentru prevenirea și combaterea pericolelor provocate de animale, în condițiile legii”. Lucru pe care Oprescu nu l-a făcut, chiar dacă avea și lege și mijloace la îndemână.

Deși zilele acestea, după tragedia cutremurătoare a copilului de patru ani sfâșiat de câini, politicienii au fugit pe capete de responsabilitatea morții unui copil, invocând lipsa cadrului legal, în realitate legea care dă posibilitatea primarilor să eutanasieze maidanezii este în vigoare şi poate fi aplicată. 
Este vorba de Legea 227/2002 prin care a fost aprobată Ordonanță de urgență nr. 155 din 21/11/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Articolul 4 din lege prevede: „Câinii fără stăpân vor fi capturați și transportați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazați o perioadă de 7 zile”, iar Art. 7, alin 1 prevede foarte clar că „În situația în care, după expirarea terme­nului de cazare prevăzut la art. 4(n.r. adică 7 zile), câinii nu au fost revendicați sau adoptați aceștia vor fi eutanasiați”.

Prin urmare nu ar fi nevoie nici de ordonanță de urgență, nici de lege, nici de referendum, așa cum se încearcă acum. 

Miercuri, primarul Oprescu a anunţat că va organiza referendum privind eutanasierea maidanezilor, după ce luni, un băieţel de patru ani, a fost omorât fiind muşcat de câini în apropierea Lacului Tei din Capitală. Referendumul ar putea să aibă loc pe 6 octombrie, o decizie în acest sens urmând să fie luată la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. 

Întrebarea care va fi adresată la referendumul local, dacă va fi votat de Consiliul General, va fi următoarea: „Sunteți de acord cu eutanasiera câinilor fără deținător capturați pe domeniul public al Municipiului București, neadoptați în termenul prevăzut de lege? Da, sau nu?”, a spus Sorin Oprescu. Termenul legal este de șapte zile de la prinderea câinilor.  

CITEŞTE ŞI Primarii de sector vor referendum. Piedone: Vreau să fiu responsabil pentru câinii din Sectorul meu.

Cookies