ȘTIRI

Oprescu: Prelungirea Ghencea va avea două benzi pe sens și piste pentru biciclete

Primarul general, Sorin Oprescu, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții Grupului de Inițiativă Prelungirea Ghencea. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre etapele derulării proiectului pentru supralargirea strazii Prelungirea Ghencea.

„Le-am prezentat stadiul la care se afla proiectul, dar si modificarile care vor fi facute pentru ca lucrarea sa poata fi realizata. In acest moment lucram la reconsiderarea si reevaluarea proiectului, de la sase la patru benzi si introducerea in proiect a pistelor de biciclete, astfel incat sa diminuam costurile aferente exproprierilor (care in proiectul initial, aprobat in 2006, erau estimate la cateva milioane de euro). Imediat ce studiul va fi refacut, va fi introdus spre aprobare, in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Dupa ce va fi aprobat, vom demara procedurile de achizitie necesare executiei lucrarii, pentru care vor fi prevazute fonduri in bugetul PMB pe 2015. Precizam ca Primaria Municipiului Bucuresti poate executa lucrari doar pe teritoriul aflat in administrare. In decembrie 2014, CNADNR a preluat partea de lucrare aflata pe teritoriul din afara limitei administrative a Bucurestiului. Saptamana viitoare vom avea o intalnire de lucru cu CNADNR legata de proiectul integral al Penetratiei Ghencea Domnesti, la care i-am invitat si pe reprezentantii Grupului de Initiativa Prelungirea Ghencea”, scrie primarul general, Sorin Oprescu, într-un mesaj postat pe Facebook. 

Strada Prelungirea Ghencea este situata in zona de sud-vest a orasului, realizand legatura intre zona centrala a orasului si Comuna Domnesti, prin calea 13 Septembrie, B-dul Ghencea si Drumul Judetean 602.

Primaria Municipiului Bucuresti supralargeste artera pe o suprafata de 3,5 km, intre Strada Brasov si limita administrativ-teritoriala a Municipiului Bucuresti ( Soseaua de centura). Lucrarea presupune expropieri (terenuri si imobile) pe o suprafata de aproximativ 70.000 mp.

Lucrarile in zona cuprinsa intre limita administrativa a Municipiului Bucuresti si Soseaua de Centura, inclusiv pasajul rutier ce supratraverseaza Soseaua de centura si calea ferata, vor fi realizate de catre CNADNR.

DETALII PROIECT:
Proiectul consta in:
– sporirea capacitatii de circulatie a strazii, prin realizarea a cate 3 benzi de circulatie pe sens, cu spatiu verde in zona mediana, trotuare de 5 metri si piste de biciclisti (se ia in considerare reducerea la 2 benzi pe sens)
– racordarea strazilor laterale la strada Prelungirea Ghencea.

– Largirea strazii Prelungirea Ghencea este prevazuta a se realiza pe partea stanga, pe directia Domnesti.

STADIUL PROIECTULUI:
A fost reziliat contractul cu SC. Alpine, (incheiat de PMB in anul 2007) ca urmare a intrarii in faliment a antreprenorului. Urmeaza sa se realizeze o noua procedura de achizitie pentru aceasta lucrare si sa se stabileasca valoarea exproprierilor de catre CGMB.

Scurt istoric proiect:
In anul 2007, PMB a incheiat contractul cu firma Alpine S.A care urma sa realizeze lucrarile pentru supralargirea arterei Prelungirea Ghencea, dar si sa construiasca Pasajul rutier, pasaj ce supratraverseaza Soseaua de centura si calea ferata.

Proiectul nu a putut fi insa demarat avand in vedere ca investitia presupunea lucrari atat pe teritoriul Municipiului Bucuresti, cat si pe teritoriul localitatilor Bragadiru, Domnesti si Clinceni, din judetul Ilfov, iar legislatia nu-ti permite sa faci investitii in afara zonei administrativ-teritoriale pe care o administrezi.
S-a incercat o colaborare cu primarii localitatilor afectate de lucrare, care ar fi trebuit sa exproprieze terenurile din zona pe care o administreaza si sa le transfere Municipiului Bucuresti astfel incat PMB sa poata face investitia. Primarii din Chitila, Domnesti si Clinceni nu au dispus insa de fondurile necesare pentru expropieri.

In anul 2010, CGMB a aprobat un protocol prin care Consiliul Judetean Ilfov urma sa preia finantarea si sa coordoneze lucrarile care urmau sa se execute pe teritoriul judetului Ilfov.Nici C.J. Ilfov nu a putut asigura finantarea.

In prezent, CNADNR reface studiul de fezabilitate pentru zona din judetul Ilfov.Astfel, dupa refacerea studiului de fezabilitate si aprobarea indicatorilor tehnico-economici, CNADNR va investi in construirea pasajului rutier ce supratraverseaza soseaua de centura si calea ferata.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button