Oprescu poate adăposti doar 90 de câini maidanezi în prezent

de:
11 ian. 2012
0 Afișari
Oprescu poate adăposti doar 90 de câini maidanezi în prezent

Problema câinilor fără stăpân a revenit astăzi din nou pe tapet. Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea care ar fi permis eutanasierea maidanezilor. În aceste condiţii, singurele soluţii pentru Bucureşti rămân adăposturile. Numai că în Capitală, în acest moment, sunt aproximativ 50.000 de câini maidanezi şi doar 90 de locuri asigurate în adăposturile Primăriei Capitalei. Astfel, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, instituţie subordonată municipalităţii, are în administrare două adăposturi: Theodor Pallady şi Mihăileşti. Cele două au o capacitate de cazare de aproximativ 400 de locuri. Numai că acum, jumătate din adăpostul de la Theodor Pallady este în carantină din cauza a 17 câini depistaţi cu leptospiroză, iar cel de la Mihăileşti este în curs de modernizare şi extindere şi este temporar nefuncţional. Astfel, Primăria condusă de Sorin Oprescu poate asigura acum doar 90 de locuri, într-o hală din Theodor Pallady.

Edilul-şef spune însă, cu câteva luni de alegeri, că în doi ani în Bucureşti vor fi asigurate 10.000 de locuri în adăposturi. Asta în condiţiile în care, în aproape patru ani, Sorin Oprescu, nu a construit niciun adăpost nou.

„Am început pregătirile la un adăpost pentru un număr mai mare de câini. A rămas problema să îi adunăm când vom pune în funcţiune adăpostul mare. Am cerut sprijinul primariilor de Sector. În doi ani de zile să ajungem la capacitate 10.000 caini”, a declarat Sorin Oprescu la Realitatea TV.

Edilul-şef nu a vrut însă sub nicio formă să divulge locaţia noului adăpost şi nici alte detalii despre noua investiţie. Motivul: să nu apară vreun prefect de judeţ şi să îi oprească proiectul.

Câini maidanezi, iubiţi doar în campanie electorală

Câinii fără stăpân au devenit în ultimii ani o armă electorală. Autorităţile îşi aduc aminte de ei în special în preajma alegerilor. Teoria este demonstrată în Capitală. După ani în care, în Capitală nu a fost construit nici un adăpost, cu un an înainte de alegeri spiritele au început să se încingă pe această temă. În aprilie anul trecut, când a fost aprobat bugetul Capitalei pe 2011, democrat-liberalii (majoritari în Consiliul General al Municipiului Bucureşti) i-au redus lui Sorin Oprescu la jumătate fondurile pentru câinii maidanezi. Astfel, bugetul pentru Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a fost redus de la 17, 2 milioane lei la 8,1 milioane lei. Sorin Oprescu a condamnat atunci public gestul consilierilor PDL.

Cu toate acestea, la sfârşitul anului s-a dovedit că edilul-şef nu a reuşit să cheltuie nici măcar acel buget înjumătăţit. Astfel, la rectificarea bugetară din noiembrie tot Sorin Oprescu a propus reducerea bugetului pentru ASPA cu încă 2,2 milioane lei. Edilul-şef s-a plâns însă astăzi de lipsa banilor pentru construcţia de noi adăposturi.

Coincidenţă sau nu, exact înainte de alegeri s-au găsit ceva bani pentru extinderea adăpostului de la Mihăileşti. La sfârşitul anului trecut au început lucrările. Când va fi gata, acest adăpost va avea o capacitate de 1.000 de locuri, spune directorul ASPA, Robert Lorentz. Valoarea investiţiei este de 858.000 euro.

De la 1 ianuarie şi până pe 30 iunie, 6.712 persoane au ajuns la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş muşcate de câini dintre care 1.311 copii. Anul trecut, s-au prezentat la Matei Balş cu plăgi muşcate 13.220 de persoane, iar în 2009 12.830 de bucureşteni.

În Bucureşti, se estimează că sunt 50.000 de câini maidanezi. Potrivit ASPA, 40.000 dintre ei sunt sterilizaţi.

Cookies