Oprescu pasează problema maidanezilor la sectoare

de:
28 nov. 2011
0 Afișari
Oprescu pasează problema maidanezilor la sectoare

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Potrivit acesteia, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) este cel care decide soarta câinilor fără stăpân. Consilierii au de ales între trei variante: păstrarea câinilor pe străzi ca în prezent, păstrarea câinilor în adăposturi după sterilizare, cu toate costurile aferente sau eutanasierea lor după trecerea unui termen de 30 de zile de la cazarea lor în adăposturi, dacă nu au fost adoptaţi sau revendicaţi.

La nicio săptămână de la adoptarea noii legi, municipalitatea vrea deja să scape de responsabilitate. Pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de luni s-a aflat un proiect de hotărâre privind împuternicirea Consiliilor locale din sectoarele 1-6 din Municipiul Bucureşti de a-şi înfiinţa structuri de specialitate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Conform proiectului, Consiliile Locale din Sectoarele 1-6 vor avea un termen de 45 de la de la adoptarea hotărârii pentru a înfiinţa astfel de structuri de specialitate. De asemenea, în fiecare sector Primăaria Generală va înfiinţa adăposturi din fonduri proprii, care vor fi mai apoi gestionate de consiliile locale de la nivelul sectoarelor. Proiectul nu a trecut însă de consilierii generali.

De altfel, primarul general, Sorin Oprescu, s-a întâlnit încă din aprilie (când legea privind eutanasierea câinilor se dezbătea în Parlament) cu primarii de sector şi au convenit atunci ca fiecare sector în parte să hotărască ce va face cu câinii fără stăpân. Este pentru prima oară însă când această problemă ajunge spre aprobare şi la Consiliul General.

Sondaj pentru eutanasie

Edilul-şef spune că va întreba şi cetăţenii dacă sunt de acord sau nu cu eutanasierea câinilor. Primarul recunoaşte însă că nu este adeptul acestei măsuri. „Vom face un site unde cetăţenii se vor putea pronunţa în această problemă. Dacă vor fi discuţii vom organiza şi un referendum”, a spus Oprescu.

Potrivit prefectului Capitalei, costul întreţinerii unui câine în adăpost este de 375 lei pe lună, în timp ce costul unei sterilizări este de 135 lei. De cealaltă parte, eutanasia ajunge doar la 50 de lei per câine.

Primăria ia aproape 3 milioane de lei din bugetul pentru câini

În acest moment, de câinii maidanezi se ocupă Primăria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA). Deşi oraşul este plini de câini, iar numărul bucureştenilor muşcaţi creşte de la o lună la alta, la rectificarea bugetară Primăria vrea să ia 2,96 milioane lei din bugetul destinat gestionării câinilor fără stăpân. Potrivit primarului general, directorul ASPA, Robert Lorentz, nu mai are pe ce cheltui 2,96 milioane de lei până la sfârşitul anului.

Municipalitatea are două adăposturi, la Mihăileşti şi pe Th. Pallady, cu un total de aproximativ 500 de locuri. În acest moment însă, adăpostul de la Mihăileşti este închis, iar cel de la pe Th. Pallady funcţionează doar parţial, pentru că o parte a clădirii este în carantină după ce mai mulţi maidanezi au fost diagnosticaţi cu leptospiroză. În această lună au început totuşi lucrările de extindere a adăpostului de la Mihăileşti. Lângă vechea construcţie va fi redicată o nouă hală care va asigura 450 de locuri pentru câini.

Sectoarele 1 şi 2 sunt singurele din Bucureşti care au adăposturi proprii pentru câini, pe lângă cele ale ASPA. În Sectorul 1, funcţionează adăpostul din strada Odăi, iar Sectorul 2 are adăpostul din Butimanu (jud. Dâmboviţa) cu 600 locuri.

Potrivit Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, în Bucureşti sunt aproximativ 50.000 de câini fără stăpân. De la 1 ianuarie şi până pe 30 iunie, 6.712 persoane au ajuns la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş muşcate de câini dintre care 1.311 copii. Anul trecut, s-au prezentat la Matei Balş cu plăgi muşcate 13.220 de persoane, iar în 2009 12.830 de bucureşteni.

Cookies