Oprescu ameninţă cu amenzi de 200.000 de euro pe lună, fără motiv

de:
10 mart. 2011
0 Afișari
Oprescu ameninţă cu amenzi de 200.000 de euro pe lună, fără motiv

Războiul politic dintre Sorin Oprescu şi consilierii generali PDL continuă şi la peste o săptămână de la adoptarea bugetului pe 2011. Edilul-şef a spus miercuri că Uniunea Europeană ar putea impune Primăriei Capitalei procedura de infringement şi o amendă de 200.000 de euro pe lună, după ce consilierii generali au luat banii pentru Harta acustică a Capitalei.

„Bucureştiul este oraşul cu cel mai mare grad de poluare acustică. Lor (consilierilor PDL – n.r.) nu le pasă de toate acestea şi pur si simplu au şters toţi banii pentru realizarea hărţii acustice a Bucureştiului. Harta acustică – zero lei”, spunea Oprescu, după aprobarea bugetului.

Amendamentul adus de PDL la proiectul de buget propus de Sorin Oprescu prevede reducerea bugetului pentru Harta acustică, însă nu în totalitate. Astfel, pentru acest proiect, consilierii PDL au redus fondurile de la 3.455.000 lei la 3.000.000 lei, potrivit minutei şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 28 februarie 2011. Și bugetul pentru Cadastrul verde a fost redus de la 6.923.000 lei la 6 milioane de lei. Ambele proiecte sunt cerinţe europene, iar în condiţiile în care Primăria Capitalei nu le realizează, riscă să fie amendată.

Bani au rămas prin urmare pentru respectarea cerinţelor europene, dar mai puţini. Este adevărat însă că o primă versiune a amendamentului PDL, prezentat presei de viceprimarul Mircea Raicu cu doar 30 de minute înainte de şedinţa în care a fost aprobat bugetul Capitalei, prevedea reducere totală, până la 0 lei a bugetelor pentru cele două proiecte. „A fost o greşeală. Din păcate s-a multiplicat şi prezentat o versiune de lucru a amendamentului. În forma finală, adoptat de de Consiliu se poate vedea că nu am luat banii de la Harta acustică”, declara pentru B365.ro, viceprimarul Mircea Raicu, a doua zi după aprobarea bugetului. Se pare că edilul general nu era însă la curent cu situaţia actuală.

„În varianta propusă de viceprimarul Raicu la conferinţa de presă de dinainte de şedinţa CGMB în care s-a votat bugetul, se tăiaseră toţi banii necesari pentru realizarea hărţii acustice. Ulterior, PDL a revenit şi nu a mai luat decât o parte din bani. Harta de zgomot va putea fi realizată, dar nu va putea fi îmbunătăţit sistemul de management şi monitorizare a acesteia, deoarece nu vor mai fi fonduri suficiente pentru achiziţionarea echipamentelor hardware şi software, fapt care nu va mai permite verificarea acurateţii hărţii de zgomot”, susţin astăzi reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Consilierii PDL au redus cu 66% bugetul pentru autostrada suspendată. Stadionul Lia Manoliu a pierdut 235 milioane lei

Consilierii generali au redus bugetele pentru o serie de lucrări de investiţii în favoarea subvenţionării RADET şi RATB. Și proiectul de suflet al primarului general Sorin Oprescu, autostrada suspendată, a avut de suferit în urma modificărilor făcute de consilierii PDL. Astfel, bugetul pentru obiectivul de investiţii “Închidere inel median de circulaţie în zona de nord a Capitalei/autostrada urbană PUZ şi studii de fezabilitate” a fost redus de la 5.976.000 lei la 1.976.000 lei. De asemenea, proiectul Străpungere Buzeşti-Berzei-Uranus a pierdut prin noul amendament 35 de milioane de lei, din cei 45 de milioane rămânând după votul consilierilor doar 10 milioane alocate pentru acest an.

Lucrările la Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti-Piteşti vor fi practic blocate în acest an. Astfel, în urma amendamentului PDL, din cei 28 milioane de lei prevăzuţi în proiectul de buget al primarului general, au rămas 0 lei.

Cea mai mare reducere de buget a fost făcută la Stadionul Lia Manoliu. Mai exact, 235 de milioane de lei din cei 382 milioane, prevăzuţi în proiectul propus de Sorin Oprescu au fost tăiaţi. Elena Udrea a declarat marţi că stadionul va terminat în aprilie-mai 2011 cu bani de la Guvern. Fără niciun leu în 2011 a rămas proiectul privind consultanţa şi studiile pentru “Arena Bucureştilor”, dar şi cel privind studiile de fezabilitate pentru săli de sport.

Bugetul pentru câinii fără stăpân, redus cu 75%

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor beneficia în proiectul propus de primarul general de un buget 17,2 milioane de lei. În urma amendamentului propus de PDL şi votat de majoritatea consilierilor generali, ASPA a mai rămas cu un buget de doar 4,2 milioane lei. Consilierii generali au tăiat şi suma de 1,6 milioane de lei destinată amenajării adăpostului de la Mihăileşti, unde urma să fie construită o nouă clădire. În acelaşi timp, rămâne incertă şi soarta adăpostului de la Fundulea, care ar fi trebuit terminat în vara acestui an pentru a găzdui aproximativ 10.000 de câini.

Proiectul de buget aprobat luni de consilierii generali prevede reducerea bugetului pentru refacerea zonei istorice de la 22 milioane lei la 2 milioane lei. De asemenea, bugetul pentru achiziţia de imobile, estimat de Sorin Oprescu pentru 2011 la 40 milioane de lei, a fost tăiat în totalitate.

Cu 0 lei “alocaţi” pentru 2011 au rămas şi proiectele privind Auditul Dezvoltării Urbane în Bucureşti 1990-2000, Strategia de Dezvoltarea Urbană Integrată a Municipiului Bucureşti, dar şi amenajarea zonei Piaţa Universităţii.

Cookies