Oprescu: Municipalitatea și-a propus să pună la dispoziție logistica necesară unui oraş sănătos

de:
16 feb. 2015
1 Afișari
Oprescu: Municipalitatea și-a propus să pună la dispoziție logistica necesară unui oraş sănătos

„Un oraș sănătos se definește în principal prin dezvoltarea sistemului de sănătate și a bunăstării cetățenilor. Primăria Capitalei și-a propus să pună la dispoziție, pas cu pas, logistica necesară dezvoltării unui oraș sănătos, fie că vorbim de pistele pentru bicicliști sau benzile unice pentru transportul public. Aceeași preocupare o avem și pentru dezvoltarea locurilor de joacă sau pentru îmbunătățirea și refacerea infrastructurii sportive. Municipalitatea este deja angajată în aceste proiecte, asigurând totodată finanțarea lor”, a spus Sorin Oprescu, citat într-un comunicat remis luni de către Primăria Municipiului București (PMB).

Potrivit sursei citate, prezentă la eveniment, Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului, a subliniat importanța practicării sportului pentru sănătatea populației.

„În anul 2004 m-am retras din activitatea sportivă însa primul lucru pe care am încercat să-l fac a fost să conștientizez, în primul rând copiii, că trebuie să facă sport într-un mediu curat. După numirea în funcția de ministru, mi-am spus că un obiectiv extrem de important este promovarea sportului de masă, fără să neglijăm infrastructura sportivă. Dacă cerem o națiune sănătoasă și copii sănătoși, trebuie să fim foarte atenți la infrastructura sportivă”, a afirmat Gabriela Szabo.

La rândul său, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a arătat că pentru un oraș sănătos „este nevoie de o echipă și este nevoie de a crede în ceea ce faci”.

„Este un lucru de cursă lungă, se planifică acum, se fac proiecte și se pun în practică în anii următori. Vedem anumite acțiuni care se fac deja și vedem și impactul lor — cum ar fi pistele de bicicliști construite pe Calea Victoriei—însă, cel mai important lucru pentru prevenire și pentru un oraș sănătos rămâne modul în care educăm viitoarea generație. Pentru că un oraș sănătos are nevoie de parteneri, dar cel mai important partener este reprezentat de locuitorii acestui oraș”, a declarat Arafat.

La eveniment, au mai fost prezenți Paul Nicolae Petrovan, prefectul Municipiului București, prof. dr. Dan Enescu, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice, Ivan Patzaichin, fost canoist și Victor Olsavschi, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre o serie de proiecte pentru București, aflate în diferite stadii de implementare, cum ar fi: îmbunătățirea și refacerea infrastructurii sportive, realizarea pistelor pentru bicicliști, fluidizarea traficului prin reorganizarea transportului public și crearea de benzi unice, creșterea numărului de locuri de joacă pentru copii și reînființarea policlinicilor de sector.

Potrivit comunicatului PMB, în august 2014, orașul București a aderat la Rețeaua Orașelor Sănătoase, luându-și astfel angajamentul să implementeze strategiile europene pentru susținerea calității sănătății locuitorilor săi. În acest sens, Grupul Intersectorial de Lucru are ca principal scop sprijinirea și promovarea proiectelor și acțiunilor menite să asigure implementarea la nivel local a politicilor de sănătate inițiate și promovate de Rețeaua Orașelor Sănătoase — OMS Regiunea Europa.

Rețeaua Orașelor Sănătoase cuprinde aproximativ 90 de orașe, din 30 de țări europene, scopul acesteia fiind acela de a plasa sănătatea în agenda politică, economică și socială a guvernării acestor orașe.

Cookies