LA MINE-N CARTIER

Oprescu îşi încalcă din nou propriul termen pentru Centrul Vechi. Micii întreprinzători suferă în continuare

Sorin Oprescu a vorbit săptămâna trecută, la Antena 3, despre situaţia din Centrul Istoric al Bucureştiului. Cu această ocazie edilul-şef a avansat un alt termen de finalizare al tuturor lucrărilor din Centrul Istoric, inclusiv Piaţa Anton. “Lucrările de pe străzile din Centrul Vechi al Bucureştiului vor fi finalizate până la sfârşitul săptămânii”, spunea marţi, primarul general al Capitalei. Nici acest termen nu a fost respectat, după ce în urmă cu câteva săptămâni, Oprescu anunţa terminarea lucrărilor la sfârşitul lunii august.

Dacă pe 2 septembrie se lucra de zor pe mai multe străzi, la 10 zile distanţă, situaţia nu diferă cu mult.

Pe strada Şelari(FOTO), inclusiv în intersecţia cu strada Franceză, în zona barierei de la Splaiul Independenţei, lucrările par abandonate cu excepţia câtorva utilaje şi a unor plăci din beton a căror turnare a durat în jur de 10 zile.

Aceeaşi situaţie şi la intersecţia Străzii Franceze cu Căldărari(FOTO). În mai bine de o săptămână, muncitorii au reuşit să pună doar câteva petice de pavaj.

Întregul şantier din Centrul Vechi pare că s-a mutat în spatele Hanului lui Manuc pe porţiunea cuprinsă între capătul străzii Franceză şi Strada Şepcari(FOTO). Acolo zeci de muncitori sparg cu pickhammerul, toarnă ciment sau sudează fierul-beton. Diferenţa nu este nici aici mare, pentru cele peste 10 zile trecute de la primul termen al lui Sorin Oprescu.

Nu este primul termen anunţat de primarul Oprescu şi apoi ratat, acesta fiind depăşit cu foarte puţin, în comparaţie cu termenele pentru alte lucrări, care totalizează o întârziere de 60 de ani. Pasajul Basarab s-a finalizat cu o întârziere de doi ani, bd. Uranus – peste patru ani faţă de termenul anunţat, Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel, peste cinci ani, ca şi Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, Pasajul suprateran Doamna Ghica – Bd. Chişinău, etc..

Singură stradă terminată este strada Poştei, acolo unde câţiva muncitori se mai îngrijesc ici-colo de retuşuri. Dalele de piatră au fost aşezate la locul lor, stâlpii de iluminat conectaţi la reţeaua de energie electrică şi a fost finalizată şi jocţiunea cu strada Stavropoleos(FOTO).

Generozitatea primarului Oprescu de a oferite termene de finalizare utopice, încurcă afacerile celor din Centrul Vechi. Este şi cazul administratorilor celei mai importante atracţii turistice din zonă:„Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu şantierul din spate. Au săpat de trei ori, în acelaşi loc, în jumătate de an. Nu putem da drumul la terasa când în faţa porţii principale sunt gropi”, spunea în luna iunie pentru B365.ro managerul Hanului lui Manuc, Dana Schiţelea.

„Banul mult, sărăcia omului”

Conform indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru reabilitarea Centrului Vechi erau prevăzuţi 27 milioane de euro. Din această sumă, 7 milioane de euro au fost cheltuiţi de firma Sedesa, înainte ca Primăria Capitalei să rezilieze contractul cu aceasta în 2009. În aproape patru ani, societatea reabilitase doar patru străzi din cele 14 câte erau cuprinse în proiect. După rezilierea contractului cu Sedesa, în primăvara lui 2010 proiectul este preluat de firma Apolodor.

CITEȘTE ȘI Sorin Oprescu dă chix din nou: Centrul Vechi e încă sub excavatoare FOTOGALERIE


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button