Oprescu: „În viitor, bucureștenii nu vor plăti nimic la căldură. Trei CET-uri noi în Capitală”

de:
26 ian. 2015
0 Afișari
Oprescu:

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, edilul spune ca deocamdata, pana la unirea RADET cu ELCEN, pretul energiei termice nu va creste, municipalitatea urmand sa acopere pentru lunile de iarna majorarea de tarif circa 30% aprobata de ANRE in ultimul an.

„Toti au recomandat acest lucru ca transportul, distributia si producerea sa fie sub aceeasi jurisdictie, a Consiliului General, recte a Primariei Capitalei, pentru ca sa pot sa controlez pretul. Astfel, eu si RADET-ul suntem pe post de sclavi, transportam cat vor dansii (ELCEN) sa ne dea si mor de ciuda. Energia termica reprezinta 20% din productia generala a CET-urilor. Ca CET-urile nu mai sunt refacute de pe vremea lui Tudor Vladimirescu si nu mai dau randament, este altceva. Energia termica este energie reziduala, ar trebui sa nu coste nimic. ANRE este o autoritate care nu a tinut cont niciodata de cetatean. Majorarea aprobata de dansii o acopar eu pentru lunile de iarna. Dupa care, dupa unirea ELCEN cu RADET, ma duc pe pretul de cost de producere a energiei, iar la al saselea mandat, daca o sa ma mai vrea bucurestenii, o sa fac exact ce am spus. 1% din profitul vinderii curentului electric , tamponat subventia si marita subventia, va face ca cetateanul sa nu mai plateasca deloc caldura”, a declarat Oprescu. 

Edilul spune ca aceasta ipoteza este fezabila in conditiile in care se va moderniza reteaua de distributie. Oprescu vrea sa faca si trei CET-uri noi in zona de nord a Capitalei.

„Este fezabil pe calcule. Nu ma refer la anul, vorbesc de viitor, pentru ca CET-urile acestea trebuie reformulate. Studiul facut pe ele a spus ca este nevoie de 850 milioane ca sa refac reteaua care functioneaza de pe vremea lui Ceausescu, devenita aberanta, fiindca ea se ducea catre marile intreprinderi. Singurul CET modernizat este cel din Vest. Stiu care este harta de incalzire si pot sa fac in zona de nord 3 CET-uri mici in parteneriat public-privat, cu obligatia sa cumpar de la dansii energie termica pentru 10-15 ani ca sa isi amortizeze investitia”, a spus primarul general al Capitalei. 

Interviul complet, pe HotNews.ro.

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, a sustinut, pe 13 ianuarie, că Bucureştiul are nevoie de trei noi centrale termoelectrice: CET Aviaţiei,  cu o capacitate termică de aprox. 25 gcal/h, CET Colentina, cu o capacitate termică de aprox. 25 gcal/h, şi CET Pallady, cu o capacitate termică de aprox. 35 gcal/h. 

Cookies