Oprescu: În 18 luni ASPA va strânge 80% din câinii de pe străzi

de:
30 sept. 2013
0 Afișari
Oprescu: În 18 luni ASPA va strânge 80% din câinii de pe străzi

”Am inteles cu totii, in ultimele 4 saptamani, ca problema cainilor fara detinator este una grava. Nu ma refer la autoritatile publice, pentru ca noi am fost permanent constienti si in alerta. Ma refer la legiuitor, care iata si-a asumat incoerenta deciziilor luate. Legea pentru protectia animalelor, in general, s-a rasfrant asupra activitatii de gestionare a cainilor fara detinator, in particular. O sumedenie întreagă de legi care în 2008 culminează cu apariția unei legi care interzicea să iei măsurile finale atunci când numărul lor depășește posibilitatea fie ea și morală a înțelegerii. Din 2008 și până în prezent nu am făcut altceva decât să respectăm legea, să îi luăm, să îi sterilizăm, să îi ducem în puținele adăposturi pe care le aveam la îndemână și să îi reteritorializăm. A fost prostie la care am antamat și noi”, a declarat, luni seară, edilul-șef al Capitalei.

În cadrul conerinței de luni, Oprescu a anunțat că în termen de 18 luni, ASPA va strânge 80% din câinii comunitari de pe străzi. 

”Sper că auto-intitulatii iubitori de animale au inteles ca existenta cainilor fara detinator pe strada reprezintă un pericol public. Din acest moment, in calitate de primar general va anunt ca voi purta discutii si voi colabora foarte strans cu ONG-urile decise sa sprijine cu adevarat Bucurestiul si bucurestenii, dar ca nu voi mai avea niciun fel de dialog cu iubitorii de caini in strada. Planul pentru eliminarea cainilor de pe strazi este următorul: îi colectam si ii adapostim, conform termenului stabilit de lege (14 zile lucratoare). Daca nu sunt revendicati in 7 zile, in urmatoarele 7 cainii deja deparazitati, vaccinati si sterilizati, vor fi incredintati spre adoptie. Persoanele sau organizatiile neguvernamentale care isi asuma ingrijirea lor, trebuie sa stie ca acum avem dreptul prin lege sa verificam daca animalele pe care le-am incredintat spre adoptie au fost abandonate. Iar abandonul este infractiune”, a anunțat Oprecu, precizând că, dacă în termen de 14 zile câinii nu vor fi adoptați, ”vom aplica legea”.

”Planul nostru e să reducem cu cel puțin 80% numărul câinilor de pe străzi și cu 90% numărul oamenilor mușcați de câini”, a mai spus Oprescu.

Edilul-șef a mai spus că vrea ca pe viitor să tripleze capacitatea adăposturilor. ”La acest moment capacitatea noastra de adapostire este de 800 de locuri (200 la Pallady si 600 la Mihailesti), cu posibilitate de extindere cu inca 500 de locuri la Mihailesti. Constructorii spun ca acestea vor fi gata la sfarsitul anului, eu insa o sa-i presez sa-mi puna la dispozitie aceste locuri mult mai repede. Ne vom extinde de 3 ori capacitatea de cazare in adaposturile publice. Repet cifrele, ca sa fie clar. Avem 800 de locuri acum, cu inca 500 gata in cateva saptamani. Si vrem sa ajungem la 3.300 de locuri, pentru ca procesul de prindere sa se poata desfasura intr-un ritm mult mai alert. Si aici intervin iubitorii de animale. Cei adevarati. Speram ca acestia sa adopte cel putin 50% din cainii pe care ii prindem. Dacă respectam intocmai obiectivele enuntate, intr-un an si jumatate Bucurestiul va scapa de cainii de pe strazi. Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor isi asuma ca in 300 de zile lucratoare (18 luni calendaristice), cu o rata de prindere de la 150 pana la 200 de caini pe zi, poate captura 80% din cainii de pe strazi. Ii adaposteste cele 14 zile stabilite de legiuitor, ii deparaziteaza si ii sterilizeaza si ii pregateste de adoptie. Aici intervin cetatenii si ONG-urile, care trebuie sa adopte circa 140 de caini/zi”, a explicat Oprescu.

În ceea ce privește distribuția echipelor de ecarisaj, primarul general a precizat că 20% din efective vor acționa lângă grădinițe, creşe, școli şi pe străzile aglomerate, iar restul de 80% vor acționa cu precădere în zonele în care sunt reclamații sau în zonele cu potenţial de risc depistate de Municipalitate. „Vom actiona in primul rand asupra haitelor, dupa o abordare sistematica, agreata in urma masuratorilor din teren”, a punctat Oprescu.

Cei care vor să reclame existența haitelor, a câinilor periculoși și eventualele atacuri pot suna non-stop la numărul de telefon 021.9844, edilul-şef dând asigurări că acum Municipalitatea dispune de echipe permanente pentru interventii rapidă.

În cadrul discursului său, Oprescu a mai anunțat că vrea ca numărul adopțiilor să crească și din acest motiv s-a înfiinţat o linie telefonică gratuită pentru adoptia animalelor (0800800877) şi s-a prelungit programul de adopții de la 3 la 5 zile, între orele 10.00 – 15.00, la adăposturile din Bd. Theodor Pallady și de la Mihăilești.

În planul de măsuri prezentate de Municipalitate se precizează paşii care vor fi luaţi pentru strângerea câinilor maidanezi de pe străzi:

„Am suplimentat numarul echipelor de capturare: 12 masini, cu cate 3 prinzatori fiecare. Am prioritizat acțiunile:

– Actionam zilnic in zonele cu risc crescut: zone unde s-a semnalat prezenta haitelor, gradinite, crese, scoli primare, parcuri, spitale, artere pietonale intens circulate.

– Raspundem solicitarilor de intervenție rapidă unde sunt raportate mușcături, 24 ore pe zi.

– Strângem câinii potrivit unui plan teritorial care cuprinde 187 de zone (abordare sistematica)”.

Pe strazile Capitalei sunt circa 65.000 de caini fara detinator, conform unei estimări efectuate in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, citate de reprezentanţii Municipalităţii.

Cookies