Oprescu explică de ce s-a scumpit Pasajul Basarab: exproprierile s-au făcut şi cu 8.000 de euro metrul pătrat

de:
05 apr. 2012
0 Afișari
Oprescu explică de ce s-a scumpit Pasajul Basarab: exproprierile s-au făcut şi cu 8.000 de euro metrul pătrat

Sorin Oprescu a explicat, joi, în faţa unui public numeros, la Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti – ArCuB, de ce s-a scumpit Pasajul Basarab. ”Pasajul suprateran denivelat Basarab, după cum ştiţi, este cea mai mare şi mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 20 de ani. După unii n-a fost bine, au spus că este o lucrare faraonică şi că a costat foarte mult. Da. Ce-o fi costat foarte mult? 70 milioane de euro au fost exproprierile, unele dintre ele cu hotărâri judecătoreşti. S-au făcut exproprieri cu 8.000 euro metrul pătrat”, a declarat edilul-şef la prezentarea bilanţului celor patru ani de mandat.

Pasajul Basarab ar fi trebuit finalizat în ianuarie 2009, însă a fost inaugurat cu doi ani şi jumătate mai târziu. Proiectul de infrastructură a costat, în final, peste 773,2 milioane lei, respectiv circa 180 milioane euro. La peste doi ani de la expirarea termenului de execuţie, Pasajul s-a scumpit cu 301,5 de milioane de lei, echivalentul a circa 70 milioane de euro. Numai în mandatul lui Oprescu, costurile lucrării de infrastructură s-au majorat cu 192 milioane lei, reprezentând peste 44 milioane euro.

”Unii m-au acuzat că am dus la bun sfârşit ceea ce ei numesc proiectele lui Băsescu şi Videanu. Am să le dau o veste cu care îi voi surprinde: Bucureştiul n-a început şi nici n-o să se termine cu Băsescu, Videanu sau Oprescu”, a declarat, ironic, primarul general al Capitalei, făcând referire la Pasajul Basarab şi Arena Naţională.

Bilanţul Primarului General, deschis cu ceea ce va reprezenta probabil şi sloganul său de campanie, „Bucureşti, aşa cum îţi doreşti”, se întinde pe 32 de pagini şi îl puteţi citi aici: Discurs PG bilant 2012