Oprescu: Doar cinci metri din Hala Matache vor fi demolaţi pentru Uranus, restul va fi pus sub sticlă

de:
25 nov. 2010
0 Afișari
Oprescu: Doar cinci metri din Hala Matache vor fi demolaţi pentru Uranus, restul va fi pus sub sticlă

Hala Matache nu va fi demolată pentru a face loc Bulevardului Uranus. Deşi clădirea a fost expropriată contra sumei de 1,4 milioane de euro, edilul şef spune că vechea construcţie va rămâne aproape întreagă.

„Nu avem nevoie decât de 5 metri din clădire pentru construirea Bulevardului Uranus. Doar atât se va demola. Este vorba de partea de la intrare. Restul rămâne în picioare şi va fi pus sub sticlă”, a declarat pentru B365.ro primarul general Sorin Oprescu. Edilul nu a precizat însă ce se va întâmpla cu faţada clădirii. Potrivit unui răspuns primit din partea Primăriei generale, reprezentanţii instituţiei nu ştiu încă cum se va proceda în cazul faţadei Halei Matache.

„Primăria Municipiului Bucureşti are în acest moment mai multe variante de lucru, soluţia finală urmând a fi aleasă dupa obţinerea tuturor avizelor de declasare de la forurile abilitate”, se arată într-un răspuns oficial al primăriei conduse de Sorin Oprescu.

Hala Matache are în acest moment statut de monument. Pentru a demola chiar şi 5 metri din clădire, Primăria Generală are nevoie de un ordin emis de ministrul Culturii care să ateste declasarea construcţiei de la statutul de monument.

Pe traseul Bulevardului Uranus, printre clădirile care vor trebuite dărâmate parţial sau integral, se regăsesc cinci monumente, respectiv Cinematograful feroviar, Hotelul Marna, clădirea construită pe terenul pe care s-a aflat casa în care a locuit Mihai Eminescu, Hala Matache şi o clădire situată pe Berzei, nr.81, construită la sfârşitul secolului XIX-începutul sec. XX. Doar pentru primele trei a fost emis un ordin de ministru pentru declasarea lor. Ordinele nu au fost însă publicate în Monitorul Oficial, astfel că Primăria nu se poate atinge de ele deocamdată. Pentru ultimele două însă, nu a fost emis niciun ordin.

„Au fost făcute solicitări pentru ele. Nu o să ne apucăm noi acum să dărâmăm monumente”, a mai spus Sorin Oprescu, care anterior precizase că, în cazul Cinematografului Feroviar, faţada va fi reconstruită mai în spate.

De celalată parte, ONG-urile susţin că proiectul Uranus distruge o zonă istorică a Bucureştiului.

Expropieri de 29 milioane de euro

Exproprierile de pe traseului viitorului Bulevard Uranus au costat până acum Primăria 29 milioane de euro. Și asta doar pentru primul tronson, din Piaţa Victoriei pe Vasile Pârvan. Demolarea clădirilor pentru lărgirea străzii Buzeşti au început deja, 87 de clădiri urmând a fi demolate.

“Prima etapă a început cu amenajarea Berzei de la Piaţa Victoriei până la strada Occidentului, unde linia de tramvai şi strada vor fi terminate în acest an. Este un bulevard cu câte trei benzi pe sens, cu 2 linii de tramvai. Urmează segmentul din Berzei, de la Calea Griviţei, până la Vulcănescu”, a explicat primarul general.

Tunel de 37 metri pe sub Dealul Parlamentului

Reprezentanţii primăriei generale susţin că după demolarea ultimei clădiri, lucrările de construcţie la primul tronson vor mai dura maxim opt luni. În partea a doua a lucrării numărul clădirilor demolate va fi mai mic, astfel că autorităţile vor începe curând şi licitaţia pentru această secţiune.

“Este vorba de zona podului Hasdeu. Începem cu bulevardul Vasile Pârvan, până la podul Hasdeu, acesta intrând şi el în supralărgire, după care se intră sub pamânt. A fost aleasă şi permisă crearea unui tunel la aproximativ 37 de m pe sub Dealul Parlamentului, în apropiere şi totusi depărtat de construcţia Catedralei Neamului, astfel încât să nu ne intersectăm cu aceste lucrări. Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat la rândul ei proiectul. În continuare le vom prezenta PUZ-ul, pentru că, în vederea supralărgirii bulevardului Izvor la 4 benzi pe sens, vom avea nevoie să ne fie cedată o bucată de teren de sub curtea Parlamentului. Tunelul acesta va ieşi in Uranus, până în apropierea pieţei Cosbuc şi va uşura mult ieşirea către sud, mergând pe calea Rahovei, Veteranilor”, a precizat Oprescu.

Bulevardul Uranus va fi finalizat în totalitate, conform planurilor, în primele luni ale anului 2012.

Cookies