Oprescu, despre un posibil cutremur mare: Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădirile vechi

de:
20 oct. 2013
0 Afișari
Oprescu, despre un posibil cutremur mare: Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădirile vechi

Edilul a subliniat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, nu are dreptul să oblige bucureştenii să accepte consolidarea locuinţelor pe care le deţin şi să se mute temporar din acestea, însă face demersuri la Guvern pentru modificarea legii. „Stau pe capul Guvernului”, a afirmat Oprescu, scrie România TV.

Primarul general a precizat, în acelaşi context, că în Capitală au fost consolidate, în ultimii ani, 30 de clădiri cu risc seismic, care are au între 160 şi 180 de apartamente, iar alte 15 sunt „în lucru”.

Întrebat care este situaţia clădirilor din Centrul Vechi, Sorin Oprescu a spus că în această zonă sunt 186 de imobile, dintre care „trei sferturi” au fost retrocedate. Potrivit edilului şef al Capitalei, 24 dintre clădirile din Centrul Vechi au fost consolidate „pe banii proprietarilor”. Î

n privinţa celorlalte câteva zeci cu risc seismic, Oprescu a subliniat că nu are „niciun instrument” pentru a acţiona în conformitate cu legea. „Problema este că proprietarii de la parter îşi fac afacerile”, a explicat primarul, cu referire la motivul pentru care nu pot fi făcute alte consolidări în zonă, la clădiri cu restaurante, cafenele şi magazine la parter. În aceeaşi emisiune,

Sorin Oprescu a fost întrebat unde locuieşte şi dacă respectiva ar putea avea probleme în caz de cutremur. Edilul a precizat că stă pe strada Popa Savu, aflată în sectorul 1, în zona Charles de Gaulle, şi că, din câte a aflat de la un vecin, locuinţa este sigură.

În caz de cutremur, cetăţenii vor fi informaţi prin panouri electronice asupra adăposturilor de urgenţă

„Avem afişat la intersecţiile foarte mari locurile de adunare, unde găsesc adăpost. Nu va fi confuzie, vor fi informaţii scurte. Vor apărea pe outdooruri, mesajul se repetă 24 de ore”, a spus primarul general. 

„Bucureştenii trebuie sa cunoasca cum sa incerce sa se acopere cu ceva ca sa nu se lovească, dupa care urmează intervenţia celor de afară. Există un plan de intervenţie, locuri de adăpostire, locuri de tratament. Am început cu copiii în şcoli, e la flyere prelucrate de corpul profesoral şi de învăţători cu ei. Am început cu clasele 1-4, e segmentul în care am încredere totală, că pot să le modelez educaţia. Sprijinul cel mai mare a fost de la ISU Bucureşti. I-am rugat pe profesorii de la facultatea de Construcţii, am ales oamenii care pot sa facă expertize. Aştept de urgenţă aceste precizări, cum va considera Guvernul, în aşa fel încât să pot să intru să-l consolidez. În aşa fel încât să pot să închid pentur o durată de timp clădirile care prezintă pericol public”, a mai spus edilul-şef.

 

 

 

Citeşte şi Lista clădirilor din București cu RISC DE PRĂBUȘIRE LA CUTREMUR, actualizată

Cum se pregătește Oprescu pentru cutremur: Truse de prim ajutor cu fluier și șervețele pentru igienă

Cookies