Oprescu, despre clădirile de patrimoniu care se dărâmă: De vină sunt legislaţia şi lipsa banilor

de:
09 dec. 2013
2 Afișari
Oprescu, despre clădirile de patrimoniu care se dărâmă: De vină sunt legislaţia şi lipsa banilor

Într-un interviu acordat pentru emisiunea „Paşaport diplomatic” de la Digi 24, Sorin Oprescu a vorbit despre clădirile de patrimoniu din Bucureşti şi despre starea în care acestea se află. Astfel, edilul-şef a spus că unul dintre motivele care au condus la distrugerea acestor construcţii a fost Legea din 2001 pentru retrocedarea clădirilor de patrimoniu, informează Adevărul.ro.

„Noi am greşit atunci când, în 2001, am încercat să reparăm nişte nedreptăţi ale trecutului fără să ne dăm seama că mai producem alte nedreptăţi. În felul ăsta, clădirile de patrimoniu s-au întors la urmaşii celor care le-au făcut, cei care au locuit acolo, şi totul ar fi fost în regulă, dacă ar fi existat posibilitatea să le refacă”, a preciza Oprescu.

Primarul a declarat că la noi nu există nicio lege care să-i oblige pe oameni să facă acest lucru, iar majoritatea au ales „calea cea mai simplă”, aceea de a le lăsa să se dărâme chiar dacă erau monumente care făceau parte din patrimoniul naţional.

Sorin Oprescu a făcut o comparaţie între Viena şi Bucureşti, după ce a discutat cu viceprimarul Vienei, explicând că banii alocaţi pentru refacerea clădirilor de patrimoniu de acolo sunt aproximativ cât bugetul pe care îl are Bucureştiul. Mai exact, pentru refacerea clădirilor de patrimoniu din Viena există în jur de 800 de milioane de euro, în timp ce bugetul întreg al Capitalei este cu circa 100 de milioane mai mare.

Cookies