Oprescu dă 45,7 milioane euro pe gunoiul lui Vanghelie

de:
24 iun. 2011
3 Afișari
Oprescu dă 45,7 milioane euro pe gunoiul lui Vanghelie

Primăria Municipiului Bucureşti organizează o licitaţie restrânsă accelerată pentru „Servicii de salubrizare stradala si serviciul de iarna pe raza sectorului 5 Municipiul Bucuresti”. Acordul cadru va fi valabil timp de patru ani, respectiv câte un contract pe an, în valoare minimă de 38.708.224,93 lei fara TVA.

Ciudat este că primăria generală oferă, astfel, o sumă mult mai mare decât cea cerută de REBU, compania cu care Sectorul 5 avea contract, sumă respinsă de PMB în urmă cu patru luni, ca fiind prea mare. Primăria sectorului 5 avea un contract pentru salubrizare încheiat cu REBU, însă acesta a fost suspendat pentru că edilii de sector nu au avut fonduri pentru plata acestui serviciu. Contractul nu a fost însă reziliat. Primăria Capitalei a cerut în februarie o ofertă şi de la REBU însă “propunerea financiară înaintată de aceasta pentru salubrizarea stradală este de 27.838.638,55 lei/an, faţă de valoarea stabilită prin contract de 3.416.612,40
lei/an, rezultand o valoare de cca 8 ori mai mare”, anunţa atunci municipalitatea.

Primaria Sectorului 5 nu are posibilitatea legală de a demara procedura de licitaţie în vederea delegării serviciului de salubritate. Începând cu acest an, sectoarele Municipiului nu mai pot demara procedura de licitaţie în vederea delegării serviciului de salubrizare şi deszăpezire.

“Prin H.C.G.M.B. nr. 328/17.11.2010, s-a aprobat finanţarea serviciului de salubrizare stradală şi serviciul de iarnă aferent sectorului 5, de la bugetul propriu al Municipiului Bucureşti. În consecinta obligaţia de a atribui contractul în cauză revine Municipiului Bucureşti, în calitate de autoritate contractantă”, informează reprezentanţii Primăriei Capitalei.

PMB a cheltuit deja 21,6 milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) din bugetul local pentru servicii de salubrizare stradală şi servicii de iarnă pe raza sectorului 5. Contractul a fost atribuit firmei Romprest SA pe 30 decembrie 2010, prin negociere directă, fără organizarea unei licitaţii, invocându-se o “situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”.

În contract erau incluse servicii de deszăpezire, materiale de întreţinere rutieră de iarnă, servicii de curăţenie stradală, de măturare a străzilor şi de înlăturare a gheţii. Durata contractului era de şase luni.

Acest contract a fost însă atribuit incorect, a stabilit ANRMAP, deoarece a fost aleasă procedura de negociere direct[, fără un anunţ de participare anterior: „a fost constatat faptul că autoritatea contractantă a ales în mod eronat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, pentru atribuirea contractului. Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti nu s-a încadrat în prevederile articolului 122, litera c.din Ordonanţa de Urgenţă 34/2006, încălcând dispoziţiile articolului 20, aliniatul 2 din Ordonanţa de Urgenţă”, arată oficialii ANRMAP. Prin urmare, aceştia au dispus sancţionarea municipalităţii cu 80.000 de lei.

Cookies