Oprescu dă 21 de milioane de lei pentru biserici. Grosul se duce la Catedrala Neamului

de:
28 feb. 2014
0 Afișari
Oprescu dă 21 de milioane de lei pentru biserici. Grosul se duce la Catedrala Neamului

Bugetul trasat de Executivul local condus de primarul general Sorin Oprescu și aprobat de Consiliul General prevede suma de 21 de milioane lei pentru 25 de biserici din București.

Partea leului se duce la Catedrala Mântuirii Neamului, care primește șase milioane lei, anul acesta, de la primarul Oprescu, din banii contribuabilului bucureștean. În fiecare an au fost alocate sume din bugetul Municipiului București pentru ctitorie.

„Niciodată Patriarhia nu a cerut bani, am dat noi bani, pentru că am considerat că așa e normal, să sprijinim, și am sprijinit cu cât s-a putut. Preafericitul nu a cerut niciodată bani”, spunea Oprescu în luna decembrie.

Bucureştiul se află pe primul loc în clasamentul privind donaţiile făcute până în prezent pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Astfel, Arhiepiescopia Bucureştilor a contribuit cu aproape un sfert din fondurile strânse până acum la nivel naţional, bucureştenii donând în jur de 2,5 milioane de lei în acest sens. La aceştia se adaugă o sumă de zece ori mai mare, contribuţia administraţiilor locale din București la ridicarea edificiului, adică 25 milioane de lei, bani ce provin în cea mai mare parte din taxele şi impozitele plătite de bucureşteni.   

CITEŞTE ŞI Biserica Ortodoxă contraatacă: de ce merită bani de la stat. 

Catedrala Neamului, finanţată de primăriile din Bucureşti

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului costă aproximativ 100 de milioane de euro. Până acum s-au strâns şi s-au cheltuit 25 de milioane, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica. Acesta a precizat că Primăria Capitalei şi toate primăriile de sector, cu excepţia Sectorului 4, au contribuit la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Întrucât finanţarea din fonduri publice a Catedralei Neamului a fost de multe ori criticată, BOR a explicat ulterior De ce construim Catedrala Neamului? Pentru că şi Arena Naţională a fost făcută din fonduri publice, „fără mari proteste”. 

Lucrările au început în urmă cu 3 ani, iar Catedrala ar urma să fie gata în 2015. 

Oprescu vrea să îi dea patriarhului Daniel diplomă pentru Catedrala Neamului. 

Catedrala Neamului: turlă zgârie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi

Catedrala Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, va surprinde prin grandoare şi va depăşi chiar şi Casa Poporului ca înălțime, fiind vizibilă din orice punct al Capitalei. 

Catedrala Mântuirii Neamului se va ridica până la 120 de metri înălţime, va avea tot atâta lungime şi va putea adăposti aproximativ 5.000 de credincioşi. Spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare.

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie gata, în varianta “la gri”, adică fără finisaje, pictură, gravură şi altele, la finalul anului 2014.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi dotată cu turlă zgărie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi, heliport şi adăpost antiatomic. B365.RO a prezentat, în exclusivitate, funcţiunile complete ale Catedralei aici. La începutul lucrărilor, Biserica Ortodoxă a explicat şi de ce ar fi nevoie de Catedrala Neamului: „Pentru că nu încap în altar membrii Sfântului Sinod”. 

Alături de Bulevardul Uranus, Catedrala Neamului este considerată una dintre cele mai mari greşeli urbanistice, susţine şeful arhitecţilor din România. De ce, vezi aici. 

Etichete: bani catedrala neamuluiCatedrala Mântuirii NeamuluiCatedrala Neamuluidonatii catedrala mantuirii neamuluidonatori catedrala neamuluifinantare catedrala neamuluirealitatea

Cookies