ESENTIAL

Oprescu cere Guvernului să-i dea la Primărie proiectul Esplanada, de pe Bd. Unirii

Sorin Oprescu ta solicitat Consiliului General al Municipiului Bucureşti aprobarea unui proiect de hotărâre prin care se cere Guvernului României emiterea unei hotărâri de transmitere a terenului aferent proiectului „Esplanada” din proprietatea statului în cea a Primăriei Capitalei. Proiectul a fost aprobat joi de consilierii generali. Terenul, cu o suprafaţă de 106.000 metri pătraţi este situat pe Bd. Unirii şi este delimitat la nord de Bd. Unirii, la est de str. Nerva Traian, la sud de Bd, Octavian Goga, iar la vest de Bd. Mircea Vodă. 

„Municipiul Bucureşti înregistrează un deficit major pe segmentul bunurilor imobile destinate dezvoltării şi implementării unor proiecte în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului şi a unor proiecte din domeniul cultural. Proggramul de dezvoltare al Municipiului Bucureşti cuprinde proiecte privind reabilitarea şi modernizarea infrastructurii urbane şi de dezvoltare imobiliară. Considerăm că terenul aferent amplasamentului Esplanada (…) se pretează la aplicarea unor astfel de proiecte ale municipiului Bucureşti”, se precizează în expunerea de motive semnatăde primarul general, Sorin Oprescu. 

Proiectul nu precizează însă care sunt acele proiecte pe care municipalitatea intenţionează să le dezvolte pe terenul de pe Bd. Unirii. Cu toate acestea, Sorin Oprescu a menţionat în urmă cu aproximativ o lună că intenţionează să construiască pe terenul aferent proiectului Esplanada o sală polivalentă după modelul Operei din Sydney.

„Sala polivalentă va avea 15-18.000 de locuri”, spunea atunci Sorin oprescu. 

Guvernul Boc anunţa, anul trecut, că Esplanada, complexul de clădiri de birouri, centre comerciale, hoteluri şi blocuri de locuinţe, va fi construit în parteneriat public privat. Anterior, proiectul fusese estimat la aproape un miliard de euro, dar premierul Boc l-a prezentat anul trecut ca ridicându-se la 800-900 de milioane de euro.

Pe de altă parte, Primăria Capitalei are deja aprobat un proiect de sală polivalentă în Parcul Tineretului. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat încă din 2006 proiectul Arena Bucureştilor. Sorin Oprescu l-a preluat după alegerea sa în funcţia de primar general, iar în urmă cu câţiva ani anunţa chiar că îl va termina în 2012. Până acum însă, proiectul a rămas doar pe hârtie.

În propunerea de buget pentru acest an însă, Primăria Capitalei a alocat un milion de lei pentru “Consultanţă şi studii Arena Bucureştilor”. Proiectul ar urma să valoreze 50 milioane euro. “Anul acesta vom face studiile pentru acest proiect. De asemenea, vom căuta şi un partener privat împreună cu care să putem construi Arena”, a precizat pentru B365.ro, Bogdan Hreapcă, directorul general al Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button