Oprescu: „Bulevardul Uranus va fi în formă de pişu’ boului”

de:
03 sept. 2011
0 Afișari
Oprescu:

După cum a precizat primarul general, Sorin Oprescu, la Realitatea TV, construcţia monument istoric nu va mai fi demontată şi mutată, ci va rămâne pe amplasamentul actual, urmând ca Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus să o ocolească. „Nu am avut ce face. Asta e. După noul proiect, traseul va trece prin stânga clădirii (n.r. – Hala Matache). După negocierile cu asociaţiile, mediate de Ministerul Dezvoltării, bulevardul va fi cârmit. Va avea formă de pişu’ boului”, a spus Oprescu vineri seară, la Realitatea TV.

Iniţial, se hotărâse ca monumentul istoric să fie demontat şi apoi mutat la câţiva zeci de metri mai în spate faţă de locaţia actuală. După nenumărate discuţii cu ONG-urile şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului drept mediator, autorităţile s-au văzut nevoite să revină asupra deciziei iniţiale. Astfel, Hala Matache va rămâne pe amplasamentul actual, dar proiectul diametralei Nord-Sud va fi modificat.

Conform planurilor iniţiale, Str. Gării de Nord trebuia prelungită urmând a se intersecta într-un nou sens giratoriu cu strada Berzei şi Mircea Vulcănescu. Circulaţia prin sensul giratoriu s-ar fi făcut pe patru benzi destinate autoturismelor şi pe două căi de rulare pentru tramvaie. În condiţiile în care Hala Matache nu va fi mutată, sensul giratoriu nu va putea fi realizat. Aceasta era varianta pentru care militaseră şi ONG-urile, în frunte cu Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Deşi există o hotărâre a Curţii de Apel, prin care au fost suspendate lucrările la construcţia Bulevardului Uranus până în toamna anului viitor, Primăria Capitalei a obţinut redeschiderea şantierului de pe Buzeşti-Berzei.

Cu o lungime de 1,8 kilometri, primul tronson al Diametralei Nord-Sud ar fi trebuit finalizat în 2011. Proiectul a fost atacat însă în instanţă de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul care a câştigat cinci procese cu Primăria.

Potrivit proiectului, noul bulevard va avea 3,8 kilometri de piste pentru biciclişti, 3,3 kilometri cale simplă de rulare pentru tramvaie şi peste 12.000 de metri pătraţi de trotuare. În plus, se vor fi amenaja 4.000 mp de spaţiu verde, potrivit autorităţilor.

Diametrala Nord-Sud va tripla capacitatea de circulaţie atât pentru autoturisme, cât şi pentru mijloacele de transport în comun. Astfel, de la o capacitate de 600-700 vehicule pe oră se va ajunge la una de 2.500 de vehicule pe oră. De asemenea, numărul călătorilor transportaţi prin zonă va creşte de la 500-700 pe oră la 1.000-2.000 pe oră.

Cookies