SMART CITY

Oprescu atacă în instanţă bugetul votat de consilierii generali. VEZI LUCRĂRILE CARE VOR FI BLOCATE

Sorin Oprescu a pierdut lupta cu consilierii generali pe proiectul de buget pe 2011. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat proiectul de buget cu amendamentele aduse de PDL, care prevede reducerea bugetului pentru o parte din investiţiile aflate în desfăşurare în favoarea RADET şi RATB.

„Rămâne să atac această hotărâre în justiţie, acest simulacru de buget făcut la comandă politică. Au primit mutarea în plic şi au dat peste cap bugetul. Propunerile lor sunt halucinante. Asistăm la o comandă politică împotriva interesului cetăţenilor”, a declarat Sorin Oprescu, după votul consilierilor generali.

Primarul general s-a declarat nemulţumit de faptul că au fost luaţi bani de la investiţii pentru a subvenţiona RADET-ul „o regie autonomă pe profit, unde salariul mediu este de 27 milioane leivechi”.

Potrivit amendamentului adus proiectului de buget de PDL, RADET va primi în acest an 630 milioane de lei, iar RATB 529 milioane lei.

Proiectele demarate rămân blocate în stadiul de şantiere

Cea mai mare sumă de bani a fost pierdută de proiectul de reabilitare a Stadionului Lia Manoliu, respectiv 235 milioane, din cele 382 milioane prevăzute în proiectul de buget propus de Sorin Oprescu. Potrivit viceprimarului PDL, Mircea Raicu, stadionul va fi finalizat în acest an, însă cu bani de la Guvern.

Amendamentul PDL blochează lucrări importante de infrastructură aflate deja în desfăşurare, în locul cărora vor rămâne şantiere deschise. Astfel, de la Pasajul denivelat Pipera, peste Barbu Văcărescu şi Calea Văcărescu, bugetul a fost redus la jumătate de la 20 de milioane lei, la doar 10 milioane lei. De asemenea, proiectul pentru realizarea Străpungerii Buzeşti-Berzei-Uranus rămâne fără peste 50% din bugetul prevăzut iniţial pentru acest an, respectiv din 45 de milioane de lei, mai rămân în urma noii hotărâri doar 25 milioane de lei.

Lucrările la Penetraţia Splaiul -Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti- Piteşti vor fi sistate potrivit amendamentului adus de PDL. Astfel, din cei 28 de milioane de lei prevăzuţi pentru acest an în proiectul de buget propus de Sorin Oprescu, au mai rămas 0 lei „alocaţi”.

Planul Urbanistic General, în pericol de a nu fi realizat în acest an

„Banii pentru Strategia de dezvoltare urbană au dispărut. Fără ea nu se poate face PUG-ul, pe care tot consilierii mi-au cerut să îl fac până la sfârşitul anului”, a mai spus Oprescu.

Prin acelaşi amendament PDL au fost eliminate sumele alocate pentru realizarea hărţii acustice a Bucureştiului (3,4 milioane lei) şi pentru studiul de fezabilitate pentru gestionarea deşeurilor (1,03 milioane lei). De asemenea, nici cei 734.000 lei prevăzuţi pentru Studiul privind calitatea aerului ambiental nu se mai regăsesc în varianta votată de democrat liberali. Oprescu a avertizat că acestea sunt obligaţii ce decurg din directive europene, iar dacă acestea nu sunt îndeplinite , România va fi băgată în procedură de infringement. Doar pentru nerealizarea hărţii acustice, penalităţile ar urma să se ridice la 200.000 de euro pe lună, susţine primarul general.

Consilierii generali au lăsat fără bani şi proiectul privind amenajarea Pieţei Universităţii, amenajare ce ar fi urmat să aibă loc odată cu finalizarea lucrărilor la parcarea subterană.

Fără bani la adăpostul pentru câini de la Fundulea

Problema câinilor fără stăpân ar urma să rămână nerezolvată şi în acest, potrivit noii hotărâri de buget. Astfel, din cei 17,2 milioane de lei, cât era prevăzut iniţial pentru Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor mai rămân doar cu 2,2 milioane lei. „Banii aştia nu imi ajung nici pentru hrana animalelor”, a spus Oprescu.

De asemenea, au dispărut din buget şi cei 23 milioane de lei prevăzuţi pentru serviciul de salubrizare. „Tot consilierii generali mi-au dat să mă ocup de salubrizarea pentru Sectorul 5. Acum nu am bani să plătesc decât pentru 5 străzi”, a spus edilul-şef.

Consilierii generali au votat luni bugetul Capitalei pentru 2011 cu amendamentele propuse de PDL. Proiectul de buget a primit 36 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button