Oprescu are termen legal până AZI pentru demolarea Cathedral Plaza. Ce spune primarul

de:
15 oct. 2013
6 Afișari
Oprescu are termen legal până AZI pentru demolarea Cathedral Plaza. Ce spune primarul

Iată textul comunicatului ARCB: 

„În loc să treacă la acţiune, Primarul General este consiliat de aceeaşi casă de avocaţi care reprezintă şi interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătoreşti, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiinţării construcţiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranţa catedralei în caz de desfiinţare a construcţiei ilegale, atitudine care aduce mai mult a ameninţare decât a îngrijorare.

Deşi nu îşi găseşte timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, totuşi Primarul General a avut timp să autorizeze demolarea unei case istorice, legată de viaţa şi personalitatea monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică şi pentru care s-a constatat calitatea de deţinut politic de către Tribunalul Bucureşti.

Pe acest fond de criză morală și legală, executorul judecătoresc i-a pus in vedere Primarului General ca în data de 17 octombrie 2013, ora 14.00 să prezinte decizia de desfiinţare a clădirii declarată ilegală.
„Avem speranţa că nu vom fi obligaţi să solicităm încă o dată sprijinul forurilor internaţionale, mai ales al celor implicate în procesul de monitorizare a aplicării hotărârilor judecătoreşti în România, astfel încât să nu fie nevoie de proceduri dureroase, pentru ca dreptatea câştigată în mulţi ani de judecată să îşi găsească în sfârşit drumul către lumină”, a declarat IPS Ioan Robu.”

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, vineri, că așteaptă expertiza unei comisii de experți referitoare la demolarea blocului Cathedral Plaza, demolare obligatorie conform deciziei judecătorești definitive și irevocabile. Totuși, dacă există riscuri în acțiunea de demolare, primarul dă de înțeles că nu va trece la desființarea clădirii. 

Oprescu a declarat, vineri, că în urmă cu cinci zile a numit o comisie de experți care studiază condițiile în care poate fi demolată clădirea, așa cum cere decizia judecătorească definitivă și irevocabilă opozabilă Primăriei Generale. Comisia are termen de pronunțare trei săptămâni de la constituire.

Sorin Oprescu a spus că așteaptă să afle care sunt riscurile demolării: „Dacă există riscuri, o să iau o decizie. Nu am înnebunit eu acum să distrug catedrala Sfântul Sava” – a spus primarul.

Episcopii catolici îi cer primarului Oprescu să demoleze clădirea ridicată ilegal lângă catedrala Sf. Iosif, cunoscută sub numele de Cathedral Plaza. 

Executorul judecatoresc Dorina Gont a comunicat Primariei Capitalei, la data de 17 septembrie 2013, Somatia prin care a pus in vedere primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa emita in termen de 10 zile decizia de desfiintare a turnului Cathedral Plaza, ridicat fara autorizatie de construire la doar opt metri distanta de monumentul istoric Catedrala Sf. Iosif a Arhierpiscopiei Romano Catolice Bucuresti, pe str. General Berthelot nr. 11 – 15 sector 1, constructie care ameninta integritatea lacasului de cult si care constituie o grava abatere de la normele urbanistice, arată portalul Lumea Justiției. 

Titlul executoriu – sentinta irevocabila a Tribunalului Dambovita

Decizia de demolare a constructiei ilegale a fost emisa prin sentinta nr. 2520 din 28 iunie 2012 a Sectiei a II-a Civila a Tribunalului Dambovita – judecator Carmen Irinel Ducu, care a dispus: „Obliga pe paratul Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea constructiei – imobil birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthelot nr. 11 – 15, sector 1 si respectiv Luterana nr. 15 si 15A, sector 1, realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria Sectorului 1 Bucuresti. Dispune obligarea paratului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif”. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila la 23.01.2013, prin respingerea recursului PMB ca fiind tardiv formulat.

Pe lângă faptul că a fost ridicată fără autorizație, motivația instanței arată faptul că Cathedral Plaza a fost construită, în parte, pe domeniul public al Municipiului București. Astfel, din suprafața totală de 1.000 de mp a clădirii, 186 de mp fac parte din domeniul public al Mun. București, concesionați ulterior către dezvoltator, iar restul terenului reprezintă zona de protecție a Catedralei Romano-Catolice și a Palatului Episcopal. Prin acest lucru s-ar fi făcut o gravă atingere a destinației domeniului public și principiului inalienabilității acestuia.

Instanța arată faptul că Primarul General al Capitalei era obligat să demoleze clădirea încă din 2009, de când autorizația de construcția a fost anulată în 2009 de Tribunalul Dâmbovița, conform prevederilor legii nr. 50/1991, potrivit motivării deciziei instanței din Ploiești. 

Cookies