ARHIVA B365

Oprescu: Am câştigat în instanţă procesul pentru Bd. Uranus. Nicuşor Dan: PUZ-urile sunt tot ilegale

Edilul-şef al Capitalei a anunţat, joi, în cadrul şedinţei CGMB, că a câştigat, în instanţă, pe fond, procesul pentru Străpungerea Berzei – Buzeşti – Uranus. În replică, Nicuşor Dan spune că procesul câştigat de Municipalitate nu schimbă cu nimic faptul că PUZ-urile au fost declarate ilegale, printr-o hotărâre definitivă.

Dosarul 30021/3/2011, care avea astăzi un termen, prevede declararea ca utilitate publică a Străpungerii Berzei-Buzeşti-Uranus. Indiferent cum s-a soluţionat procesul ăsta, PUZ-ul tot este anulat irevocabil şi în consecinţă toate autorizaţiile care decurg din PUZ. Hotărârea de utilitate publică are relevanţă mai mult pentru exproprierile care s-au făcut pentru că acestea s-au realizat în baza utilităţii publice„, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, pentru B365.ro.

Preşedintele ONG-ului a mai precizat că Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a intentat două procese în acest caz, cu nr. 524450/3/2010 şi nr. 5256/117/2011. Dosarul cu nr. 524450/3/2010 a avut ca obiect anularea PUZ-ului de la Piaţa Victoriei la Calea Plevnei, întreg tronsonul din Străpungerea Berzei – Buzeşti – Uranus inaugurat pe 12 ianuarie. „Noi am câştigat procesul la tribunal, iar Curtea de Apel a zis, în recurs, că noi nu avem interes să susţinem această acţiune. De aici Curtea de Apel nu a mai judecat, nu s-a mai pronunţat dacă PUZ-ul este legal sau nelegal, ci doar că noi, ca ONG, nu avem dreptul să contestăm PUZ-ul. De asemenea, a fost un al doilea proces, cu numărul 5256/117/2011, care a fost deschis de asociaţiile Pro Domo şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, prin care Curtea de Apel a anulat în mod irevocabil acest PUZ. Şi Tribunalul Cluj a zis că PUZ-ul e nul şi Curtea de Apel Cluj a zis că PUZ-ul e ilegal şi l-a anulat. Nu mai există discuţie despre acest PUZ. El este anulat„, a explicat Nicuşor Dan.

In 2011, Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatia de construire nr. 633/2010 pentru soseaua Buzesti Berzei, tronsonul intre Dinicu Golescu si Grivitei. Printr-o intelegere cu ONG-urile si Ministerul Dezvoltarii, Primaria s-a angajat sa modifice autorizatia astfel incat soseaua sa ocoleasca Hala Matache.

Primaria a incalcat si intelegerea si legea si a emis autorizatiile 282/2011 si 274/2012 cu acelasi continut cu autorizatia pe care instanta o suspendase.

Pe 7 ianuarie 2014, au fost suspendate de Tribunalul Bucuresti autorizatiile de construire 282/2011 si 274/2012 în baza cărora a fost construita soseaua Buzesti Berzei (BD. Uranus-primul tronson), tronsonul intre Dinicu Golescu si Grivitei. Sentinta din 7 ianuarie confirma din nou ca intreaga lucrare a diametralei Buzesti Berzei este ilegală și nu se poate face, din punct de vedere legal, recepția lucrării de către Primărie.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi, probabil, va fi atacată de Primăria Capitalei.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti din 7 ianuarie s-a referit la alte trei PUZ-uri aprobate de CGMB în 2013 şi la două autorizaţii de construire pe segmentul dintre Calea Griviţei şi Bd. Dinicu Golescu. Tribunalul a suspendat şi cele trei PUZ-uri şi cele două autorizaţii de construcţie. Faptul că acel tronson a fost inaugurat înseamnă că s-a tăiat o panglică, dar, din punct de vedere juridic, şoseaua aia nu există. Noi avem mai multe procese pentru reconstruirea unor imobile pe locaţia în care se găseau şi ei nu pot spune că acolo există deja o altă construcţie. Acolo, din punct de vedere juridic, nu există nimic. PUZ-ul a fost anulat de Curtea de Apel la începtul lui 2013, dar el este suspendat din aprilie 2011 şi de atunci nu mai aveau voie să facă nimic. Vom face nişte plângeri penale şi, în mod normal, toate persoanele care au semnat autorizaţiile de construire ale şoselei, arhitectul-şef Gheorghe Pătraşcu, Tudor Toma, secretar general al Primăriei Generale, Mădălin Dumitru, seful Directiei de Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, şi primarul general Sorin Oprescu, trebuie să fie condamnaţi penal, în opinia mea. Dacă în ţara asta ar exista Parchet, oamenii ăştia ar fi azi în puşcărie pentru ce au făcut şi la Berzei-Buzeşti şi la Ciurel pentru că nu au respectat nişte decizii judecătoreşti. Şi în raportul MCV scria asta, ca urmare a scrisorii pe care noi am făcut-o către delegaţia Comisiei Europene. Din moment ce PUZ-ul este suspendat nu se poate, din punct de vedere juridic, să dai autorizaţie. Atunci de ce s-a mai dat decizia? În afară de tupeu ei nu au niciun argument. Pierd procese pe bandă, au pierdut cel puţin 20 de procese cu noi şi spun în continuare că totul e legal„, a mai declarat Nicuşor Dan.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button