Oprescu: „Acoperişul retractabil al Naţional Arena intră în revizie, să nu păţim ca la Varşovia!”

de:
09 mart. 2012
0 Afișari
Oprescu:

Primarul Municipiului Bucureşti a vizitat Arena Naţională împreună cu şeful Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, pentru a se asigura că totul se va desfăşura aşa cum trebuie la finala Europa League.

Sorin Oprescu a dat asigurări că „Arena Naţională îndeplineşte în cele mai bune condiţii criteriile UEFA”, astfel încât finala Europa  League, ce va avea loc la 9 mai, să se desfăşoare în condiţii optime. „Mai sunt necesare unele intervenţii, cum ar fi extinderea locaţiilor pentru echipele media, lucrările fiind deja în curs de execuţie”, a spus Primarul General.

”La finala Europa League sunt aşteptaţi circa 40.000 de turişti, iar alte câteva milioane vor privi la televizor competiţia sportivă. Având în vedere amploarea evenimentului din 9 mai, săptămâna viitoare ne vom aşeza la masa discuţiilor cu reprezentanţii Jandarmeriei şi ai Poliţiei pentru a ne organiza, astfel încât oraşul să facă faţă cu succes zecilor de mii de turişti, atât din punctul de vedere al traficului, cât şi în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor”, a mai precizat Oprescu.

Gazon de un milion de euro

„Săptămâna viitoare va începe operaţiunea de schimbare a gazonului, urmând să fie înlocuit şi un strat de 10 centimetri de nisip şi să fie montate lămpi de fotosinteză la nivelul solului, pentru fixarea rădăcinilor” –  a mai spus Oprescu. În decembrie, primarul declara că nu vrea să cumpere acest tip de sistem, deoarece „nu aruncă banii pe prostii”. De altfel, costul schimbării gazonului pentru finala Europa League va fi de un milion de euro şi va fi suportat de Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti, instituţie în subordinea Primăriei generale. Suma este de cinci ori mai mare decât cea investită iniţial în gazonul Arenei. Chiar dacă nu există o garanţie absolută că nu vor exista incidente legate de gazon, reprezentanţii Primăriei asigură că un dezastru ca cel de la meciul de inaugurare România-Franţa nu este posibil.

Potrivit edilului-şef, înlocuirea gazonului costă 360.000 de euro, dar mai sunt necesare şi alte lucrări de structură, printre care se numără schimbarea stratului de suport nisip, cost care nu a fost platit de Primărie, ci de către constructorul stadionului pentru că nu a avut granulaţia corespunzătoare menţinerii umidităţii conform raportului companiei STRI. Astfel, peste acest nou strat, pentru a prelungi perioada de viaţa a gazonului, se aşterne un strat de fibra organică. Aceste operaţiuni reprezintă aproximativ 350.000 euro, bani pe care Municipalitatea nu îi va mai plăti constructorului stadionului, conform contractului iniţial, ci firmei STRI, agreată de UEFA pentru a monta noul gazon. ”Instalaţia de fotosinteză pentru gazon, circuitul electric pentru punerea ei în funcţiune, lucrările pentru cablarea acesteia şi pentru utilajele necesare îndepărtării gazonului şi a stratului suport actual, pregătirii noului amestec la stratul suport şi poziţionării lui, precum şi acordarea mentenanţei până în luna septembrie înseamnă încă o cheltuială de 290.000 de euro”, a mai explicat Oprescu.

În ceea ce priveşte situaţia acoperişului retractabil al Arenei, primarul a declarat că autorităţile au decis să nu îl deschidă până acum, pentru a nu avea probleme precum cele create la noul stadion din Varşovia, unde prelata s-a rupt deoarece nu au fost respectate indicaţiile constructorului. „Sperăm să păstrăm acoperişul retractabil încă 100 de ani”.

Sorin Oprescu a mai precizat că meciul Dinamo-Mediaş a fost ultimul organizat pe Arena Naţională, până la finala programată în 9 mai, conform contractului cu UEFA.

Cookies