Oprescu a aprobat o clădire de 3 etaje peste „grădinile Versailles” din Kiseleff

de:
22 oct. 2012
3 afișări
Oprescu a aprobat o clădire de 3 etaje peste

Update: Primăria Municipiului București face următoarele precizări:

PRECIZARI
privind imobilul din str. Kiseleff Pavel Dimitrievici nr.45 si 45A, sector 1,

Potrivit evidenţelor Direcţiei Generale Dezvoltare Urbană – Direcţia Urbanism, pentru imobilul din şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici nr.45 şi 45A, sector 1, nu s-a solicitat şi în consecinţă Primăria Municipiului Bucureşti nu a emis până în prezent nici-o autorizaţie de construire/desfiinţare pentru acest amplasament.
Pentru acest imobil Primăria Municipiului Bucuresti a emis două certificate de urbanism – şi anume:

*   Certificatul de urbanism nr.545/1062606/26.04.2012 – în scopul elaborării documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construire privind realizarea unui ansamblu rezidenţial în regim de înălţime 2S+P+3E+4R – cu menţiunea că pentru stabilirea condiţiilor de construibilitate ale terenului privind realizarea ansamblului rezidenţial s-a solicitat elaborarea şi aprobarea unei documentaţii de urbanism P.U.D (plan urbanistic de detaliu), în condiţiile respectării art.50 şi art.54 alin (1) din Legea 350/2001 – actualizata, privind amenajarea teritoriului şi urbanismul
*   Certificatul de urbanism nr.1045/1089528/23.07.2012 – în scopul elaborării documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de desfiinţare privind desfiinţarea construcţiilor existente pe teren.
Faţă de aceasta situaţie menţionam:

*   Certificatul de urbanism este un act de informare privind regimul juridic, economic şi tehnic al imobilului, precum şi cerinţele urbanistice specifice amplasamentului, determinate în conformitate cu prevederile documentaţiilor de urbanism avizate şi aprobate.
*   Certificatul de urbanism se eliberează obligatoriu, la cerere, oricărui solicitant – persoană fizică sau persoană juridică – nefiind necesară prezentarea titlului asupra imobilului sau a altui act care să ateste dreptul de proprietate.
*   POTRIVIT LEGII, CERTIFICATUL DE URBANISM NU ŢINE LOC DE AUTORIZAŢIE DE CONSTRUIRE/DESFIINŢARE ŞI NU CONFERĂ DREPTUL DE A EXECUTA LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII.
Imobilul de la adresa poştală sos. Kiseleff Pavel Dimitrievici nr. 45 şi 45A, sector 1, nu este monument istoric.
Acesta se afla în perimetrul Zonei Protejate nr. 72 – Parcelarea Averescu conform PUZ Zone Construite Protejate aprobat cu HCGMB nr. 279/2000 şi în zona de protecţie a imobilelor înscrise în Lista Monumentelor Istorice din 2010 a Municipiului Bucuresti din:  şos.Kiseleff  nr.43 poz.1270  B-II-m-B-18997 – „Casă”  şi şos.Kiseleff  nr.47 poz.1271 B-II-m-A-18998 – „Casa Nicolae Titulescu”.
Conform PUG-MB aprobat cu HCGMB nr. 269/2000, amplasamentul este cuprins preponderent în subzona L2b – locuinţe individuale şi colective mici realizate pe baza unor lotizări anterioare cu        P – P+2 niveluri situate în zone protejate şi o mică parte – zona de acces la lot din str.Clucerului – în subzona L3b, subzona locuinţelor medii cu P+3 – P+4 niveluri formând ansambluri preponderent rezidenţiale  situate în zona protejată.

 

Ansamblul rezidenţial pentru care Sorin Oprescu a aprobat certificatul de urbanism are o suprafaţă de 11.632 de metri pătraţi. Construcţia nu a mai fost modificată din anii ’30. Pe locul acesteia ar putea apărea o clădire cu trei etaje şi două niveluri la subsol, potrivit b1.ro. Proiectul include şi două pasaje subterane menite să facă legătura între ansamblu rezidenţial şi străzile între care este încadrat.

În spatele recentei hotărâri a primarului se află avocata Lucia Cherecheş. Aceasta deţine terenul în cauză dar şi un altul aflat în apropiere. Cherecheş încearcă încă din 2008 să ridice un ansamblu de clădiri în acea zonă. Anul trecut, a reuşit să forţeze primăria sectorului 1 să emită autorizaţia de desfiinţare pentru două case situate pe acel teren. Decizia a fost anulată însă ulterior după ce asociaţia Salvaţi Bucureştiul a atacat autorizaţiile în instanţă.

Cu câteva zile înainte de pronunţare, fiul avocatei, Andrei a incendiat una din case. Ancheta a scos la iveală faptul că focul a fost pus intenţionat, iar incendiatorul s-a ales cu dosar penal.

Decizia lui Sorin Oprescu de a aproba construcţia nu este prima care pune în pericol un monument istoric. În 2010, edilul a decis demolarea fostului restaurant al casei Regale Flora. Hotărârea sa a fost considerată ilegală de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Dacă Oprescu construieşte peste unele monumente istorice, altele deja au fost demolate ilegal, potrivit instanţei. Recent, fostul candidat la Primăria Capitalei şi preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a anunţat că autorizaţia de desfiinţare emisă de Primarul Municipiului Bucureşti în 22 septembrie 2010 pentru imobilul din Şoseaua Kiseleff nr. 39 a fost declarată ilegală de Curtea de Apel Bucureşti, prin decizia irevocabilă pronunţată pe 8 octombrie 2012.

Cookies