Oprescu a anunțat cine va trasa noul Plan Urbanistic General al Capitalei

de:
29 ian. 2013
65 Afișari
Oprescu a anunțat cine va trasa noul Plan Urbanistic General al Capitalei

Anunțul a fost făcut de către Primarul General al Municipiului București, Sorin Oprescu, în cadrul ședinței de Consiliu General de marți. „Dacă nici școala de Arhitectură n-ar fi prezentat o ofertă bună, nu știu ce m-aș fi făcut. Cât va dura, depinde…Dacă îl asculți pe arhitectul-șef al Capitalei, te iei cu mâinile de cap” – a comentat primarul general. Contractul va fi în valoare de 4,2 milioane lei. 

Jurizarea proiectelor a fost făcută de către specialiști desemnați de Primarul general. Proiectele au fost prezentate anonim, jurații necunoscând cui aparțin proiectele.

În cursă rămăseseră consorţiile: Metroul SA – lider împreună cu Western Outdoor SRL, Albert Speer gmbh (Germania), IHS Romania şi, pe de altă parte, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu – lider împreună cu Arnaiz Consultores (Spania), Intergraf, Sinergetics Corporation, AECOM România, Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică. Concernul condus de Universitatea de Arhitectură a câștigat trasarea noului Plan de Urbanism General al Bucureștiului.

Planul Urbanistic General al Bucureștiului expira pe 25 ianuarie 2013, iar consilierii generali au decis prelungirea lui cu încă trei ani, până în 2016. Decizia CGMB era așteptată în contextul în care dacă PUG-ul Bucureștiului ar fi expirat, Primăria nu ar mai fi putut elibera autorizații de construire sau desființare a imobilelor.

Această prelungire a fost făcută pe baza unei Ordonanțe de Urgență date de Guvernul Ponta cu doar 6 zile în urmă, OUG nr. 85/2012, care permite CGMB să prelungească termenul de valabilitate a PUG-ului cu maxim 3 ani. 

Planul Urbanistic General reprezintă „legea de bază” în funcţie de care se elaborează PUZ-uri (Planuril Urbanistice Zonale) sau PUD-uri (Planuri Urbanistice de Detaliu) și autorizații de construcție. Legea Urbanismului dictează, în articolul 62, faptul că „în situaţia neactualizării documentaţiilor de urbanism până la expirarea termenelor de valabilitate prevăzute prin hotărârile de aprobare a acestora, se suspendă eliberarea autorizaţiilor de construire/desfiinţare„.

PUG-ul Bucureștiului datează din anul 2000 și a expirat în 2010. De atunci valabilitatea planului a fost prelungită de CGMB cu câte un an în 2010 și 2011 și acum cu trei ani, până în 2016.

În paralel, Primăria Capitalei a inițiat abia în 2010 demersurile pentru a realiza un nou PUG, dar acestea au întâmpinat mai multe dificultăți și în vara lui 2012 au fost reîncepute procedurile pentru licitația de desemnare a unui proiectant al noului PUG.  Este așteptat ca realizarea PUG să dureze 3 ani, astfel încât acesta să fie gata înainte de expirarea planului actual. 

Cookies