Oprescu: 28.000 de câini au fost sterilizaţi din 2008 şi până acum

de:
30 sept. 2013
0 Afișari
Oprescu: 28.000 de câini au fost sterilizaţi din 2008 şi până acum

Prezent la emisiunea „Sinteza Zilei”, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că în Bucureşti au fost sterilizaţi 28.000 de câini fără stăpân, de la începutul primului său mandat şi până acum. Din totalul câinilor sterilizaţi, 11.000 de câini au fost sterilizaţi în cabinete veterinare şi în bazele ASPA de pe Bd. Theodor Pallady şi de la Mihăileşti, potrivit primarului general.

Întrebat fiind cine sunt vinovaţii de tragedia morţii lui Ionuţ, Oprescu a declarat: „Toţi care au fost interesaţi de a transforma aceşti căţei în obiecte de tranzacţie, toţi cei care trebuiau să-şi dea seama – aici mă introduc şi eu – că, deşi hotărârile luate de Consiliu nu s-au dovedit a fi cele mai bune, sub presiunea ONG-urilor, pentru că anul 2008 – 2009 s-a concretizat în două hotărâri de consiliu pentru reteritorializare fiindu-le frică de faptul că ne îndreptăm către eutanasie. Toţi cei care au avut această legătură cu câinii, deşi, văzându-i din nou pe stradă, neputând să-i capturăm pe toţi. Am avut, de multe ori senzaţia că nu e bine că îi ducem înapoi la blocuri pentru că nu sunt îngrijiţi şi ei pleacă şi se organizează în haite”.

„Am pierdut foarte mult timp la masa verde cu discuţii cu ONG-urile. În 2008 Legea Marinescu – care spune că orice formă de eutanasie, fără ca acel câine să fie bolnav incurabil – era în vigoare, dacă se eutanasiau câinii făceai închisoare, ba mai mult decât atât a apărut presiunea ONG-urilor, la început în discuţii normale, despre soluţia sterilizării. Am plecat pe această linie de sterilizare şi de reteritorializare cu două hotărâri de consiliu date, cu un consiliu majoritar PDL. Au insistat să returnez câinii sterilizaţi, să fac în aşa fel încât să-i spăl, să-i curăţ şi să îi dau în aduc înapoi la blocurile de unde au fost strânşi, iar ONG-urile au supravegheat acest lucru şi cred că au şi ajutat să ajungă în acele locuri. În felul ăsta, în patru ani de zile, în primul mandat s-au sterilizat 28.000 de câini, 11.000 prin cabinetele veterinare, prin activitatea desfăşurată în cele două baze, de la Pallady şi Mihăileşti”, a declarat Oprescu.

Sterilizări făcute „pe hârtie”

Primarul general a mai precizat că, pe lângă faptul că nu a avut suficienţi bani la dispoziţie pentru câinii comunitari, au fost probleme şi cu cabinetele veterinare. „La un moment dat a trebuit să retrag colaborarea cu unele din cele 28 cabinete medicale, pe care mi le recomandase şi le mandatase Colegiul Medicilor Veterinari. pentru că erau câini înregistraţi ca fiind sterilizaţi, dar căţeluşii ăia cred că nu trecuseră niciodată pe acolo”, a spus Oprescu.

Numărul câinilor din Bucureşti, stabilit „empiric”

„N-am avut lege, nu am avut bani, ba mai mult, de 7 ori, de-a lungul celor patru ani din primul mandat, am introdus în CGMB să îmi aprobe bani pentru a face adăposturi şi pentru mărirea numărului de câini pe care să-i pot steriliza pentru că, pe de o parte, nu aveam lege pentru eutanasie, dar aveam lege pentru sterilizare şi a apărut această zăpăceală sub presiunea ONG-urilor, materializată în două hotărâri de Consiliu General, care au stabilit că sunt obligat să îi reteritorializez. Nimeni nu s-a ocupat de ei, nimeni nu le-a dat de mâncare. Mai ales vara, lipsa de mâncare şi apă i-a făcut să plece să-şi caute de mâncare. Aşa au început să se formeze haitele şi să atace, iar eu răspundeam la acest lucru cu 3 echipaje şi cu 9 oameni în total, care nu puteau să facă acestui lucru şi nici nu puteam să angajez pentru că exista faimoasa ordonanţă dată pe vremea lui Boc, care nu permitea să angajez un om în Primărie, tăierile de posturi s-au făcut otova, iar eu stăteam cu trei echipaje în Bucureşti la 65.000 câini. Asta e o cifră relativă, eu nu spun că sunt mai mulţi, ci că sunt mai puţini. Numărul lor a fost stabilit empiric. Am scos pe stradă jumătate de primărie în cartiere, care au fost cartografiate, cu locurile în care stau haitele şi se adună. Toate aceste lucruri, inclusiv marea parte a acestui plan nu sunt legate de tragedia lui Ionuţ, ci sunt făcute înainte. De abia anul acesta CGMB a acordat bani ca să pot construi adăpost pentru câini şi asta şi fac”, a precizat Oprescu.

În ciuda afirmaţiilor făcute de Oprescu, fostul viceprimar Mircea Raicu, a declarat anterior, pentru B365.ro, că membrii PDL din CGMB au decis să reducă fondurile alocate ASPA pentru a nu ţine banii blocaţi, în contextul în care în anii anteriori respectivei cereri instituţia nu a reuşit să cheltuiască toţi banii alocaţi, deşi suma s-a dublat de la un an la altul. Astfel, a precizat Raicu, dacă ASPA ar fi cheltuit toţi banii şi ar fi avut nevoie de fonduri suplimentare, putea cere mai mulţi bani la rectificarea bugetară, însă instituţia nu a cheltuit nici măcar sumele puse la dispoziţie în buget.

„Nu aveam jurisdicţie asupra acestor ONG-uri şi nici măcar nu aveam posibilitatea de a merge măcar în control. Acum, după apariţia legii, există posibilitatea aceasta. Am cerut în mod expres şi văd că Parlamentul a scris-o foarte clar: că abandonul este considerat infracţiune. Este pentru prima dată. Până acum nu a existat niciun fel de pedeapsă, nici măcar amendă pentru cei care adoptă şi abandonează câinele pe stradă”, a punctat Oprescu.

Cât costă prinderea maidanezilor din Bucureşti

„Aveam 200 de locuri la ASPA. Pentru prima dată în cinci ani şi jumătate mi s-a dat lege şi mi s-au dat bani să pot construi adăposturi şi să pot să externalizez serviciul de prindere. Ne-au tăvălit că firmele care au câştigat licitaţia au ca obiect de activitate tratamente stomatologice, dar tot în obiectul de activitate este şi prindere de câini. Aşa se explică faptul că prind câinii de pe stradă, nu cu laţul, ci cu plase şi cu anestezic, tocmai pentru a nu transforma acest lucru într-o răzbunare de moment şi a polariza societatea. Am găsit câini ascunşi în clasă, slavă Domnului că nu începuse şcoala. Le-am spus domnilor profesori să îi adopte pentru că toţi erau sterilizaţi, dar n-a vrut nimeni să îi adopte”, a spus Oprescu, precizând că în ultima vreme rata de adopţie a fost destul de aproape de rata de prindere, arătând că duminică din 64 de câini prinşi s-au adoptat 62.

Întrebat cât va costa prinderea tuturor câinilor, Oprescu a răspuns: „Nu ştiu să vă spun exact, dar după preţurile care vor fi practicate în continuare şi, conform contractului, nu vor creşte timp de doi ani de zile, cred că aceste costuri se vor cifra în jurul a 4-5 milioane lei”. Însă, în contextul în care prinderea unui câine costă 219 lei, conform protocolului semnat de ASPA cu cele trei firme, şi având în vedere faptul că Oprescu a anunţat luni seară că vrea să prindă 80% din câinii de pe străzi în 18 luni, suma va fi mult mai mare decât cea vehiculată de primarul general. Astfel, dacă vor fi prinşi circa 52.000 de câini (80% din numărul total estimat de 65.000 de patrupezi) în 18 luni, rezultă că Municipalitatea va plăti peste 11,3 milioane lei pentru prinderea lor (luând în calcul tariful de prindere de 219 lei de câine).

În ceea ce priveşte costurile pentru întreţinerea unui câine în adăpost, acestea se ridică la 9 lei pe zi, a spus Oprescu.

Program prelungit pentru adopţii

La propunerea lui Mihai Gâdea, care a precizat că numărul adopţiilor ar creşte radical dacă s-ar extinde programul de adopţii şi în week-end, edilul-şef a promis că va prelungi programul de adopţii de la adăposturi astfel încât şi cei care nu pot ajunge la adăposturi în timpul săptămânii să îi poată lua acasă pe câini. 

Cookies