Operațiunea ”Curățenie la Metrou”. Când, cum și cine igienizează trenurile cu care circulă zilnic zeci de mii de bucureșteni

03 nov. 2021
358 afișări
Operațiunea ”Curățenie la Metrou”. Când, cum și cine igienizează trenurile cu care circulă zilnic zeci de mii de bucureșteni
Operațiunea ”Curățenie la Metrou”. Când, cum și cine igienizează trenurile cu care circulă zilnic zeci de mii de bucureșteni

După ce au coborât și ultimii călători din metrou, treaba din subteran nu se termină. Din contră, trenurile ajung în depou, iar acolo sunt igienizate și dezinfectate. O dată pe lună se face curățenie generală, iar tot procesul durează ore bune.

Operațiunea ”Curățenie la Metrou”. Când, cum și cine igienizează trenurile cu care circulă zilnic zeci de mii de bucureșteni. În plină pandemie de covid-19, metroul este cel mai folosit mijloc de transport în comun, în București.

Pentru a preveni riscul de infectare, atât trenurile, cât și stațiile de metrou sunt curățate și igienizate, pe timpul nopții.

Operațiunea ”Curățenie la Metrou”

La finalul programului, trenurile se retrag în depouri, iar angajații se ocupă de igienizarea acestora și le pregătesc pentru o nouă zi. O dată pe lună, metrourile au parte de o curățenie generală.

Nu doar trenurile sunt igienizate și dezinfectate, ci și stațiile de metrou. Sunt respectate ca la carte normele sanitare care sunt în vigoare.

În fiecare seară, metrourile se retrag, rând pe rând, în depourile din Capitală. Vorbim de peste 80 de garnituri care plimbă zilnic bucureștenii în subteran. O dată ajunse în depouri, trenurile sunt pregătite, dezinfectate și verificate pentru a porni, din nou, la drum următoarea zi.

Recomandăm și: Se extinde metroul din București. Mai multe magistrale vor ajunge în patru zone din județul Ilfov

O dată pe săptămână, trenurile ajung și la „stația de spălare”. O dată pe lună, garniturile de metrou trec și prin operațiunea „curățenie la metrou”. Mai exact, se face o curățenie generală, atât la interior, cât și la exterior.

Treaba din subteran nu se oprește nici după ce au coborât ultimii călători din metrou.
Treaba din subteran nu se oprește nici după ce au coborât ultimii călători din metrou.

Când, cum și cine igienizează trenurile cu care circulă zilnic zeci de mii de bucureșteni

Până și pereții sunt dezinfectați, iar după acest proces se trece la dezinfectarea pentru virusul SARS-CoV-2.

„După ce dezinfectăm, facem pereții. După ce îi facem cu soluție, la urmă iar ii dezinfectăm pentru SARS-CoV-2. Și scaunele la fel”, a declarat personalul de la curățenie, potrivit stirileprotv.ro.

Curățenia generală pentru un singur tren durează 4 – 5 ore, iar personalul care se ocupă de întreținerea garniturilor o numește curățenie de tip „radical”.

Recomandăm și: Metrorex a semnat deja contractul pentru prelungirea Magistralei de metrou M5 de la Eroilor la Iancului

Pe lângă curățarea trenurilor și a stațiilor, mai sunt curățate și scările rulante, lifturile, chiar și porțile de acces (toate suprafeţele de contact ale călătorilor). În total, se igienizează 63 de stații de la metrou.

Personalul (8 echipe) care se ocupă de tot acest proces este antrenat mai multe zile la rând pentru ca totul să fie pus la punct.

Curățenia trebuie să fie gata până în momentul în care primul trenul pornește la drum, pentru că dis-de-dimineață liniile sunt puse iar sub tensiune și se aude, din nou, mesajul „Atenție, se închid ușile”.

Cookies