ARHIVA B365

Operaţiune ANTITERORISTĂ de amploare în Belgia: 2 MORŢI şi cel puţin un rănit. VIDEO

UPDATE Operaţiunile antiteroriste lansate în Belgia joi „s-au terminat pe teren”, a anunţat vineri ministrul belgian de Externe, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Operaţiunile s-au terminat pe teren. Acum exploatăm datele. Vom vedea, de la poliţie şi autorităţile judiciare, dacă sunt alte iniţiative de întreprins”, a declarat Didier Reynders pentru postul francez i-Télé, la o zi după o vastă operaţiune care s-a soldat cu uciderea a doi presupuşi jihadişti şi arestarea unui al treilea.

O altă operaţiune antiteroristă se desfăşoară tot în Belgia, la Anderlecht.

Procurorul general al Belgiei a anunţat, joi seară, că jihadiştii ucişi în Verviers puneau la cale atentate pe teritoriul Belgiei şi în alte ţări europene. De asemenea, tânărul de la metrou care a strigat „Allah Akbar” a fost arestat. Totodată, alerta cu bombă de la Comisariatul general de poliţie a fost o alarmă falsă, iar poliţiştii revin în clădire. În continuare, potrivit televiziunii de stat din Belgia, pe teritoriul belgian sunt derulate mai multe operaţiuni antiteroriste.

Corespondentul RFI la Bruxelles a declarat la Digi24 că, de câteva zile, se prefigura că mai multe cuiburi de jihadişti puneau la cale un atac terorist masiv, în Belgia.

Potrivit unor surse implicate în anchetă, cei trei jihadişti omorâţi joi seară au procurat armele pentru autorii atacurilor teroriste de la Paris, fraţii Kouachi şi Amedy Coulibaly.

Trupele speciale belgiene au pornit simultan mai multe acţiuni antiteroriste, joi după-amiază. În urma descinderilor din Verviers au fost omorâţi 3 tineri şi mai mulţi au fost arestaţi. Au fost aruncate mai multe grenade, s-au auzit 3 explozii. Locuitorii de pe stradă au fost evacuaţi. Mai multe străzi din zonă au fost închise. 

ALERTĂ CU BOMBĂ la Comisariatul general de poliţie din Bruxelles! Clădirea a fost evacuată.

RTFB, televiziunea de stat belgiană, anunţă că în acest moment sunt în plină desfăşurare mai multe operaţiuni anti-terorism pe teritoriul Belgiei.

La metroul din Bruxelles a fost reţinut şi dus la audieri un tânâr înarmat care a strigat Allah Akbar (n.r. – Allah e cel mai mare).

O operatiune antiterorista a avut loc joi seară, în Belgia, în apropiere de graniţa cu Germania, la 100 km de Bruxelles. Cel puţin două persoane au murit, iar una a fost rănită in timpul descinderilor, potrivit Parchetului. Presa belgiană vorbește însă despre trei morți. Teroriștii ar avea legături cu gruparea Statul Islamic, mai relatează presa.

Potrivit RTFB, citat de Digi24, cele trei persoane vizate de această operațiune s-au întors de curând din Siria. 

Conform aceleiaşi surse au fost aruncate mai multe grenade în timpul descinderilor. Tinerii despre care se presupune că erau terorişti au fost urmăriţi de mai multe săptămâni de serviciile secrete belgiene, care ar fi descoperit că acestea puneau la cale un atentat terorist. Tinerii locuiau într-o casă situată vizavi de palatul de justiţie din acest oraş.

Percheziții au avut loc și în regiunea Bruxelles, atât în oraș cât și la Molenbeek.

Descinderile au avut loc într-un cartier din apropierea gării din oraş, iar martorii spun că au auzit într-o zonă din apropierea gării mai multe explozii.

Schimburile de focuri au durat aproximativ zece minute, iar la capătul lor, poliţia a anunţat că mai multe persoane au fost arestate.

Operaţiunea a avut loc la numai 8 zile de la atacul terorist asupra redacţiei săptămânalului francez de satiră soldat cu moartea a 12 persoane şi rănirea altor 11 persoane, iniţiat de fraţii Kouachi.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button