Chirurgul estetician cu programări până în 2019: dr. Ioan Lascăr

de:
15 apr. 2011
23 afișări
Chirurgul estetician cu programări până în 2019: dr. Ioan Lascăr

Ioan Lascăr este fondatorul celei mai mari Clinici de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din ţară, la Spitalul Floreasca, şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Bucureşti. A efectuat până acum aproximativ 40.000 de intervenţii chirugicale dintre care 20 în premieră în România şi are o listă de pacienţi în aşteptare care ajunge până în 2019. A adus în atenţia întregii lumii şcoala medicală românească prin intermediul canalului Discovery care i-a documentat şi difuzat două operaţii extrem de dificile. Cel mai cunoscut caz este cel al Lucicăi Bunghez, femeia care la 42 de kilograme avea o tumoră de 76 de kilograme, extirpată cu succes de Ioan Lascăr. Medicul bucureştean este primul şi singurul chirurg din România care a realizat operaţii de schimbare a sexului, dar şi unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai solicitaţi medici din zona chirurgiei estetice.

Înainte de ’89 lista de aşteptare pentru operaţii estetice ajungea şi la doi ani

R: Cum a evoluat chirurgia plastică în România în ultimii zece ani?
Ioan Lascăr: În ultimii 10-20 de ani mijloacele mediatice au acordat o atenţie din ce în ce mai mare procedurilor de chirurgie plastică şi estetică. S-au dezvoltat şi mijloacele tehnologice datorită cercetării asidue în domeniu. Au apărut tot soiul de materiale din zona implantelor, materiale de sutură performantă, tehnicile de microchirurgie iarăşi şi-au adus contribuţia la upgradarea chirurgiei plastice. Dar pot să vă spun că în lista mea de aşteptare, chiar şi înainte de ’89 aveam cazuri programate pe un an – doi. Deci era un anumit nivel de adresabilitate chiar şi atunci, deşi nu era niciun fel de interes mediatic penste acest gen de intervenţii. E adevărat eram şi mai puţini chirurgi plasticieni. La sfârşitul anilor ’80, în România eram vreo 35-40 de chirurgi plasticieni. Acum suntem peste 200. Și sigur a crescut şi numărul de pacienţi care se adresează acestor chirurgi.

R: Exclusiv pe chirugie estetică câte operaţii efectuaţi în fiecare an?
Ioan Lascăr: Anual am aproximativ 150-200 de intervenţii din zona chirurgiei estetice. Din totalul de 800-1000 cât efectuez acum anual, cam 20-25% sunt intervenţii pe chirurgie estetică.

R: Care sunt cele mai solicitate intervenţii de chirurgie estetică?
Ioan Lascăr: Adresabilitatea cea mai mare este pe mamoplastii, fie că e vorba de mărire de sâni, fie că e vorba de micşorarea sânilor, ridicarea sânilor sau reconstrucţia sanilor. Urmată de modelararea corporală: lipoaspiraţii, liposculpturi şi apoi operaţiile faciale, adică liftinguri, rinoplastii.

R: Cât de des apelează bărbaţii la operaţiile estetice? Care este ponderea bărbaţilor cand vine vorba de intervenţiile din zona chirurgiei estetice?
Ioan Lascăr: Adresabilitatea dominantă aparţine sexului feminin. Rata de adresabilitate a bărbaţilor este între 10 si 20%. Restul 80-90% sunt din partea sexului frumos. La bărbaţi cele mai solicitate sunt rinoplastiile, lipoaspiraţiile, ginecomastiile (n.r- dezvoltarea excesivă a sânilor la bărbaţi), otoplastiile (remodelarea urechilor), mai rar liftingul, deşi nu este o excepţie la bărbaţi. Dar oricum mult mai rar decât doamnele.

Dependenţa de operaţii estetice

R: Există pacienţi care devin dependenţi de operaţii estetice. V-aţi confruntat cu asemenea cazuri?
Ioan Lascăr: Da am avut pacienţi care aveau deja 8-10 intervenţii şi care insistau pentru altele care chiar nu erau necesare. De fapt şi în binomul acesta chirurg plastician-pacient, cel care are competenţa şi responsabilitatea evidenţierii acelor elemente care necesită o sancţiune chirurgicală este chirurgul. Dacă pacientul îşi spune dorinţa şi este operat la comandă nu mi se pare o situaţie de acceptat. Situaţia corectă este cea în care medicul evaluează cu obiectivitate dorinţa pacientului şi atunci când acestea sunt virtuale, nu sunt motivate trebuie să îl convingă că nu îi sunt avantajoase. Și am văzut multi pacienţi care atunci când le-am explicat că nu sunt de operat chiar s-au supărat. Unii s-au dus şi s-au operat în altă parte şi s-au întors apoi şi mi-au spus că le pare rău că acum vor să îi ajut să remediez situaţia.

R: Cât de des vi se cere să reparaţi greselile altor chirurgi?
Ioan Lascăr: Se întâmplă destul de frecvent. Mă confrunt zilnic cu astfel de situaţii. Oricum şi experienţa mea profesională şi poziţia pe care o am, şi didactică şi profesională, mă obligă să rezolv cazuri care depăşesc nivelul de competenţă al multor servicii din ţară. Dar sunt convins că un chirurg perfect nu există, pentru că suntem oameni. Nu există chirurg care să nu aibă şi o rată de insuccese. Totul este proporţia. Dacă ai 20% rată de insuccese e una, iar dacă ai 1-2% e deja altceva. Oricum organismul uman este atat de complex încât este imposibil să scanezi toate variantele. Pot fi anumite particularităţi care sunt mai puţin evidente şi care pot scăpa la o analiză chiar sistematică. De multe ori şi ţn operatii ne confruntăm cu situaţii neprevăzute.

Numărul medicilor bucureşteni care au plecat în străinătate s-a dublat în 2010

R: Câţi medici din Bucureşti au plecat în străinătate în ultimii ani?
Ioan Lascăr: În 2007, 2008 si 2009 au plecat în jur de 400-500 de medici pe an, iar anul trecut au plecat vreo 900. În 2010 rata s-a dublat.

R: Spitalele din străinătate ne iau cei mai buni medici. Noi cu ce rămânem?
Ioan Lascăr: Eu de exemplu nu plec şi la fel mulţi alţi colegi. Nu mă tentează. E adevărat, am avut astfel de gânduri în tinereţe, dar ulterior mi-a trecut, iar acum nu aş mai face gestul acesta, mai ales că ştiu cum se face această profesie şi în străinătate. Și pot să spun că sunt medici buni şi răi peste tot. Sunt convins că natura va regla aceste lucrări. Există întotdeauna un echilibru. Nimic nu evoluează numai spre rău.

R: Există o criză de medici în Bucureşti?
Ioan Lascăr: Există o criză de medici şi în Europa. De asta şi medicii nostri sunt la mare căutare. Și în Ungaria este la fel. Mi se plângeau colegii de acolo că toţi medicii rezidenţi dintr-un an (ei au aproximativ 800-900 de medici rezidenţi pe an), toţi pleacă în Vest. Deci nu numai la noi se întâmplă lucrul acesta. Mai mult, şi din Germania, Franţa, Anglia pleacă, dar peste Ocean în SUA, Canada. Este aşa o mişcare după principiul dominoului. Cei de acolo pleacă, rămân locuri libere, vin cei de aici. Cred că în momentul de faţă nu putem spune de câţi medici ar mai avea nevoie spitalele din capitală şi cred că nici Ministerul Sănătăţii nu ştie cu exactitate.

Cookies